Koken uit de boeken #5

boek_vertNu mijn vertrouwen in het boek The Green Kitchen at Home iets vergroot was, besloot ik er direct nog maar eens iets uit te maken. En dat werd de Dagelijkse dal. Dal is een Indiaas gerecht en heb ik wel vaker gemaakt, van verschillende recepten. Het is weleens tegengevallen, maar meestal is het erg lekker! In het gerecht gaan veel peulvruchten en dat is goed voor de proteïnes voor de vegetarische mens (en natuurlijk ook voor de overige mens, maar die haalt meestal al genoeg proteïnes uit onschuldige diertjes).

Volgens het inleidende verhaaltje in het kookboek is het recept voor deze dal afkomstig van iemand uit Bangladesh. Er gingen heel veel specerijen in, en voor dit boek is het recept wat aangepast met ‘westerse hoeveelheden’ specerijen.

Ook deze soep was weer erg makkelijk te maken en het kostte niet extreem veel tijd. Hij wordt dan ook niet voor niets Dagelijkse dal genoemd; de auteurs van het boek maken hem heel vaak.

dal_recept

De dal beviel me zeer goed. Lekker kruidig en vol van smaak, en erg goed vullend. Bij het opdienen moest er wat appel overheen en ook hazelnoten en koriander. Ik had geen koriander in huis en ook geen hazelnoten – op de een of andere manier had ik daar overheen gelezen, terwijl ik wel de appel had gekocht. Het blijft bijzonder hoe (mijn) hersenen soms werken. In plaats van hazelnoten gebruikte ik daarom walnoten en in plaats van de koriander gebruikte ik niets. Maar dat was niet erg. De nootjes pasten er goed bij en ook de appel was een verrassend goede toevoeging. Frisse stukjes in een behoorlijk kruidige soep, goed idee! Deze dal zal ik nog wel vaker gaan maken.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s