Koken uit de boeken #2

Ik realiseerde me dat ik de laatste jaren steeds minder vaak vrienden uitnodigde om te komen eten. Terwijl ik nu juist zo’n mooie grote tafel heb sinds ik in mijn nieuwe huis woon! Ook daar wilde ik weer eens verandering in brengen en dat is natuurlijk perfect te combineren met nieuwe recepten uitproberen. Dus vroeg ik twee van de leukste vriendinnen of ze zaterdag bij me wilden komen eten. Gelukkig zeiden ze allebei ja.

happy salads

Ik besloot weer iets van Leon te maken (er zullen vast ook nog wel andere boeken aan bod komen, denk ik, misschien), maar nu uit het boekje Happy Salads. Dit boekje is namelijk ingedeeld in een paar hoofdstukken met verschillende categorieën en een van die categorieën is Voor vrienden. Dit leek me een perfecte gelegenheid om iets uit dit hoofdstuk te maken. En het maakte de keuze ook iets makkelijker, omdat ik anders vaak al mijn kookboeken pak en ze een voor een doorblader, tot ik het niet meer weet en maar weer iets maak waarvan ik al weet dat het lekker is.

Vandaag werd het Clementines met walnoten. Ik kocht er een focaccia bij om zelf af te bakken en ik vond het ook wel leuk om een soepje als voorgerecht te maken. Daarvoor ging ik te rade bij de Soepkalender, een boek dat ik al jaren heb en waar ik ook nog lang niet alles uit gemaakt heb. Hierin staat voor iedere dag van het jaar een soepje, en hij past ook nog eens in het thema, met de ondertitel Van vrienden voor vrienden.

soepkalender

Om het mezelf ook hier niet al te moeilijk te maken, keek ik bij de datum, 12 januari, en die soep sprak me voldoende aan om te maken: Knolselderijsoep van Maartje. Ik heb weleens een ander recept voor knolselderijsoep uitgeprobeerd en die vond ik toen zo lekker dat ik hem daarna nog vaak gemaakt heb. Dus ik had er alle vertrouwen in dat deze ook geslaagd zou worden.

knolselderijsoepWist je trouwens al dat het heel verstandig is om van tevoren een recept even door te nemen, zodat je weet wat je te doen staat? Ik deed dat heeeel erg vluchtig en zag dat je de soep een uur zacht moest laten pruttelen. Erg verstandig dat ik daarnaar had gekeken, sprak ik mezelf nog toe. In de ingrediëntenlijst stonden ook witte boterhammen, maar ik ging ervan uit dat deze waren om bij de soep te eten. Nooit ergens vanuit gaan, gewoon lezen!

Toen ik de knolselderij in stukjes had gesneden en in de pan deed, las ik namelijk pas dat de witte boterhammen ook in de soep moesten meekoken. Zal wel zijn om er een lekker dik soepje van te maken. Maar … ik heb nooit witte boterhammen in huis!

Gelukkig had ik wel een oplossing, want in mijn kerstpakket zaten van die getoaste broodjes. Dat is natuurlijk ook een vorm van wit brood, dus die kon ik mooi gebruiken voor in de soep. Kwam ik daar weer even mooi mee weg.

toast

Ik begon dus lekker op tijd om de soep voor te bereiden en die stond lekker te pruttelen. De salade was ook niet veel werk, dus die kon ik later maken en tussendoor kon ik zelfs ook nog even chillen en de tafel mooi dekken, voor het echte restaurantgevoel.

tip liedjeDe tip die bij de salade stond heb ik trouwens niet uitgevoerd, want ik heb mandarijnen gebruikt. Altans, dat denk ik, ik kwam er niet achter wat precies het verschil is. Over mandarijnen ken ik geen liedjes en ik had geen inspiratie om zelf een liedje te verzinnen.

Mijn twee gasten, en ikzelf ook, waren erg tevreden over de maaltijd. De soep was lekker en de salade ook. In de beschrijving stond dat je er gegarandeerd indruk mee zult maken op je gasten en dat was gelukt. Hij zag er ook erg mooi uit, met allemaal verschillende kleuren. Je moet het maar even doen met een foto uit het boek, want ik had geen goed licht voor een foto, maar geloof me, het zag er bij mij ongeveer net zo mooi uit. En hij smaakte dus ook nog eens prima.

clementines met walnoten

Deze tweede week dus ook weer twee nieuwe gerechten en dit keer wél geslaagd, fijn!

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s