Ik ging even naar Warschau, want The xx deed dat ook

the-xx_5

Ik hou best een klein beetje van The xx (only the best band in the world!). Wellicht heb je dat al eens gemerkt, als je vaker mijn blog bezocht hebt. Helaas zijn deze muzikanten niet heel erg productief: in 2009 brachten ze hun eerste cd uit (xx) en in 2012 de tweede (Coexist). Inmiddels is het 2016. 2016 ja! Bijna 2017 zelfs! En wij moeten het maar blijven doen met die twee cd’s. Die nog steeds fantastisch zijn, daar niet van, maar ik ken ze inmiddels best wel een beetje uit mijn hoofd.

Vorig jaar bracht een van de bandleden, Jamie xx, wel een eigen album uit. Met daarbij een aantal bijdrages van Romy en Oliver, de andere leden van The xx, dus het klonk aardig vertrouwd. Maar toch, het was niet écht The xx.

En toen, 10 oktober, ik weet het nog goed,, kreeg ik een bericht van mijn mede-fangirl:

whatsapp_warschau_thexx

In mijn inbox stond niets, maar ik wist het mysterie razendsnel op te lossen. I know my people!

1 december zou The xx in Warschau komen! Yes, cool, euforie! De laatste keer dat we ze gezien hadden, was in mei mei 2013, alweer ruim drie jaar geleden.

Ik twijfelde nog even, want ik was dit jaar al zoveel weggeweest. Dat kost tijd (waarin ik niet kan werken en daar hou ik tegenwoordig zo van), geld (waar ik door al dat werken inmiddels best wat van heb, maar wat ik misschien ook wel ergens anders voor nodig heb) en milieu (dit zou al mijn derde vliegreis van het jaar zijn en dat is best wel heel erg slecht). Maar hallo: The xx! Twee minuten later was het besloten: wij gingen The xx zien in Warschau! Ik zou wel wat weekenden werk inhalen en wat boompjes planten ter compensatie.

De tickets gingen voor de echte fans in de presale, en ik had zo hopsakee twee kaartjes te pakken. Nu nog een vliegticket en verblijfplaats en wij waren er klaar voor! Al moesten we nog wel anderhalve maand wachten.

In de tussentijd was de band flink aan het teasen. Af en toe werd er een fragment van een nieuw nummer vrij gegeven en toen zelfs een single: On Hold. De datum van de release van de nieuwe cd werd bekendgemaakt (13 januari 2017, nog even wachten dus!) en ze gaven een showtje weg bij Saturday Night Live. Daar zagen we al dat ze niet voor dansen in de wieg gelegd zijn, maar voor muziek des te meer. Je zag aan ze hoe zenuwachtig ze waren, na twee jaar niet opgetreden te hebben (behalve Jamie natuurlijk) en ze zagen er erg opgelucht uit toen ze klaar waren. Wat een schatjes.

De twee nummers die ze daar speelden, kun je hier bekijken: hier even klikken.

1 december was het echt zover: we stapten in een paars vliegtuig van Wizz Air en vertrokken naar Warschau! We kwamen aan in de sneeuw en het was mooi. Door die sneeuw en spitstijd stond er wel een beetje file, waardoor we laat in ons appartement aankwamen. Maar we zaten vlakbij het theater waar het optreden was, dus het kwam allemaal goed. We konden zelfs nog even eten: een heerlijke ‘falafel plus’ schotel voor maar een paar zloty’s. Wat fijn!

the-xx_sneeuw_1

Vervolgens liepen we naar het theater, in de sneeuw dus, waar het al een drukte van belang was. En wat waren die Polen netjes. Er stond een lange rij voor de garderobe, die als een slang door de zaal liep. Niks met zijn allen op de garderobe duiken en proberen voor te dringen, zoals wij Hollanders dat graag doen.

En ook tijdens het optreden was het publiek fijn. In Nederland lijken veel mensen om de een of andere reden een kaartje voor een concert te kopen om daar vervolgens de uitgebreidste gesprekken te gaan voeren. TIJDENS het optreden. Om gek van te worden en wat mij betreft heel onbeleefd. Als ik in een ander land naar een concert ga, valt me altijd weer op dat de mensen dat daar NIET doen. En terecht. De Polen waren ook stil – afgezien van grootse applauzen, gejuich en af en toe meezingen natuurlijk.

En The xx was goed (duh)! Ook hier waren ze weer best zenuwachtig. Het was het derde optreden van de tour. Na twee jaar niet optreden en met een aantal nieuwe nummers, vonden ze dat wel een beetje spannend. Maar dat was allemaal oké. Zelfs toen ze een foutje maakten, was alles oké. Want ze zijn The xx. Dan is alles oké.

Ze speelden natuurlijk wat oude nummers, maar ook een aantal nieuwe. Twee daarvan kon ik al helemaal meezingen (raad zelf maar welke) en de rest was een verrassing. Verder gaf Jamie ook nog wat nummers van zijn eigen cd ten gehore, wat ik erg leuk vond, want hij maakt wat meer dansbare muziek. De nieuwe nummers hebben dat dansbare ook wat meer, wat ik niet verkeerd vind.

the-xx_6

Het was een mooie avond en door een mooi besneeuwde stad liepen we blij weer naar huis.

Na nog een dagje in de stad moesten we alweer naar huis, waardoor we langer aan het reizen geweest zijn dan dat we in Warschau waren. En ja, ik heb geld gegeven aan trees for all om de CO2 te compenseren, maar ik blijf het een beetje fout vinden om voor zo’n korte periode even op en neer te vliegen. Ik ben niet van plan om dit soort dingen vaker te doen, maar voor deze ene keer heb ik er erg van genoten.

(O ja, en in de tussentijd werd bekend dat The xx ook in Amsterdam komt, oeps.)

(O ja, en daar kun je mij ook weer vinden hoor.)

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s