To FB or not to FB?

peeping tom

Ik had er al vaker aan gedacht het te doen, maar ik durfde toch niet zo goed. Want wie zou mijn blogs nog lezen als ik ze niet op Facebook kon delen?

Dat was de reden om nog lid te blijven, zei ik als ik vertelde dat ik FB eigenlijk best wel stom vond en mijn account eigenlijk wel zou willen opzeggen.

Stiekem had ik nog veel meer redenen.

Want wat als ik nu alle leuke dingen in de buurt en daarbuiten zou missen? Alle aankondigingen van feestjes en evenementen? En wat als ik vergeten zou worden door mijn vrienden? Nergens meer voor uitgenodigd zou worden? Wat als ik niet meer zou zien welke artikelen mijn vrienden lezen en zo leuk vinden dat ze ze delen? Welke interessante, grappige en schokkende berichten en filmpjes zou ik allemaal gaan missen? En wat als ik niet meer zou weten wat al mijn vrienden aan het doen zouden zijn? En wat die ene vage bekende van vroeger tegenwoordig uitvreet? En als ik geen informatie meer kon opzoeken over die ene persoon die ik ergens vaag had leren kennen, maar waaraan ik in het echt niets had gevraagd? En als ik geen contact meer kon opnemen met de mensen van wie ik geen andere contactgegevens heb? En … ga zo maar door, genoeg redenen om lid van Facebook te blijven.

Kortom: fomo.

web

Maar wat waren de redenen dan om wél mijn account op te willen zeggen? Ook genoeg. In willekeurige volgorde:

  • Ik geef gratis allerlei informatie over mezelf, mijn interesses en mijn gedrag aan een Amerikaans miljardenbedrijf dat hiermee kan doen wat het wil en daar geld mee verdient.
  • Ik denk ’s avonds vaak: ‘ik ga naar bed’. En vervolgens open ik FB en ben ik zo weer een uur verder met scrollen in mijn tijdlijn en links bekijken. En dan voel ik me weer slecht over mezelf, omdat ik deze avond toch echt op tijd naar bed zou gaan.
  • FB bepaalt voor mij wat en wiens updates ik te zien krijg. Dus denk ik ‘de nieuwste updates’ te zien, maar misschien zie ik maar de helft. Of ik zie alleen de updates van bepaalde mensen en van anderen zie ik niks. Wat nou vrijheid?
  • Ik heb een (natuurlijke) antipathie voor dingen die je opgedrongen worden. En dat was met FB nog niet het geval toen ik lid werd, maar tegenwoordig zit FB óveral in. Je moet je bijvoorbeeld via FB aanmelden als je wilt Tinderen; heb je geen account, dan heb je pech. Bij meer diensten is dat het geval. Monopolieposities maken iets of iemand meestal niet veel beter.
  • Met alles wat je op FB zet, mag het bedrijf doen wat het wil. Kijk maar hier bijvoorbeeld: ‘Dit is wat Facebook doet met uw privégegevens‘. En als je lid bent van FB, geef je daar automatisch toestemming voor. Wil je dat niet, dan is de enige oplossing je account opzeggen. Gratis is niet voor niets.
  • Facebook is gemaakt om te profileren‘ (artikel van Bits of Freedom).
  • Je kunt wel allerlei ‘privacy-instellingen’ aanzetten, zodat anderen niet alles van je kunnen zien. Heel fijn dat ik daar zelf invloed op kan hebben, maar een groter probleem vind ik mijn privacy ten opzichte van FB. En FB weet nog steeds alles van jou. Van wat je invoert, tot wat je intypt en uiteindelijk weer weghaalt en toch niet post. ALLES wordt opgeslagen. Ik hou daar niet zo van.

En zo zijn er nog meer van dit soort redenen. (Lees bijvoorbeeld eens op de website van Bits of Freedom de artikelen over privacy en/of Facebook, zij kunnen het allemaal veel beter uitleggen dan ik.)

Meer en belangrijkere redenen om er NIET meer te blijven dan WEL, toch?

Zo gezegd, zo gedaan, dacht ik …

Hoe dat afliep, hou ik nog even spannend voor mijn volgende post, anders wordt het verhaal veel te lang. Doei.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s