Laatste boeken van het jaar?

sterretjes

In december heb ik nog even twee boeken gelezen.

Het zesde zintuig – Marianne Fredriksson

Marianne FredrikssonDit boek kwam ik tegen in de Boekspot op Hoog Catharijne, een ‘winkeltje’ waar je boeken kunt achterlaten en achtergelaten boeken kunt meenemen. Gratis. Dat is leuk! Ik heb de laatste jaren zelf ook regelmatig boeken die ik niet hoefde te bewaren gratis verspreid, dus dit stond me wel aan. Toen zag ik daar ook nog eens een boek van Marianne Fredriksson liggen en was ik helemaal gelukkig. Ik vind haar boeken altijd zo mooi! Meestal beschrijft ze de levens van mensen waar ik me niet eens zo mee kan vereenzelvigen. Ze hebben vaak iets bovennatuurlijks of intuïtiefs, maar zijn tegelijkertijd ook heel praktisch. Ik ben niet zo van het bovennatuurlijke, maar Fredriksson kan op zo’n manier schrijven dat dat me allemaal niets meer uitmaakt.

Zo ook bij dit boek. Het gaat over twee kinderen die samen dromen en op een gegeven moment is hun droom, waarin ze door het dak van de kerk omhoog vliegen, voor iedereen in de lokale kerk zichtbaar. Deze gebeurtenis heeft een enorme impact op het leven van de families en de rest van het boek draait daar om. Het blijkt dat er in de familie al generaties lang een zesde zintuig aanwezig is, waardoor de bezitters van dat zintuig eigenlijk in twee werelden leven; de ‘gewone’ wereld waar iedereen in leeft en de ‘bovennatuurlijke’ wereld, waarin ze soms weten wat mensen denken of voorzien wat er gaat gebeuren. In het boek beschrijft Fredriksson wat de familie hiermee doet en je ziet uit het perspectief van verschillende familieleden hoe ze hiermee omgaan en wat hun worstelingen zijn. Klinkt misschien een beetje vaag allemaal, maar ik vond het een erg mooi boek.

O ja, en ik ga het natuurlijk ook weer ergens achterlaten voor een volgende lezer.

Puur en eerlijk – Teun van de Keuken

Teun van de KeukenVorig jaar kwam het boek Puur en Eerlijk van Teun van de Keuken uit. Leuk, dacht ik. Dat is een van de makers van de Keuringsdienst van Waarde en de bedenker van Tony’s Chocolonely. En interessant, want ‘Puur & Eerlijk’ was natuurlijk de nietszeggende naam van die ene productlijn van de Albert Heijn (die kort daarna opgeheven werd, niet de winkel maar de productlijn). Ik was benieuwd wat Teun daar allemaal over te zeggen had. Een tijdje geleden kocht ik het eindelijk (het was zo’n moment dat je bij bol.com iets bestelt voor €19.95 en dan nog iets moet kopen zodat je in ieder geval geen verzendkosten hoeft te betalen (wat zo is als je vanaf €20,- bestelt)).

Ik had niet zoveel vooronderzoek meer gedaan, dus het viel me een klein beetje tegen toen ik erachter kwam dat het allemaal losse verhaaltjes zijn; het boek is een verzameling van columns die hij eerder schreef voor o.a. het Parool. Sommige columns vond ik nog wel interessant en leerzaam (zo wist ik bijvoorbeeld niet dat voor potgrond veengronden uitgegraven worden, ik had er überhaupt nooit bij stilgestaan waar potgrond vandaan komt), maar veelal waren het open deuren die mij niet zoveel nieuws vertelden. Er werden ook redelijk veel onderwerpen behandeld die niets met eten te maken hebben. Misschien had ik dat kunnen weten als ik van tevoren nog even had gelezen waar het boek over ging, maar bij de titel ‘puur en eerlijk’ dacht ik gewoon dat het vooral om misleidende etenswaren zou gaan. (Dat had ik niet gedaan en ik was in dit geval dus misleid door de titel van het boek!) Er werden ook een paar onderwerpen in behandeld waarvan ik me afvroeg wat die in dit boek deden (helaas kan ik geen verslag meer doen van wat dan precies, want ik heb het boek inmiddels aan een andere ‘gelukkige’ gegeven (leuk cadeautje hè, broertje) en ik kan het dus niet meer terugzoeken, maar ik weet nog wel dat ik dat vond).

De columns gaan dus niet allemaal over (puur en eerlijk) eten, maar wel over allerlei producten en diensten waarbij je als consument met mooie woorden en benamingen misleid kunt worden. Het doel is dat je als consument kritisch nadenkt over alle claims van gezondheid en duurzaamheid waar je tegenwoordig mee om de oren wordt gegooid. En daar lijkt me niets mis mee!

Eindstand

Uiteindelijk zit ik op achttien boeken en heb ik het gemiddelde van één boek per maand ruim overschreden. Ik ben trots op mezelf. Waarschijnlijk lees ik het boek Lessen uit Rome van Fik Meijer ook nog uit, maar daar kan ik nu nog even niet over schrijven. Mijn stapel nog te lezen boeken is groot genoeg om dit aantal volgend jaar weer te halen, dus ik ga er weer voor!

2 gedachtes over “Laatste boeken van het jaar?

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s