Verantwoorde boeken

lichtjes

De laatste tijd heb ik alleen maar verantwoorde boeken gelezen.

Dit kan niet waar zijnDit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk

Dit boek is geschreven door Joris Luyendijk, een antropoloog die de Londense bankenwereld heeft onderzocht. Hij interviewde mensen in allerlei lagen van verschillende banken in ‘de City’, het financiële hart van Londen. In het boek probeert hij te achterhalen wat de oorzaak is geweest van de financiële crisis, wie hiervoor verantwoordelijk zijn en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Veel snap ik er nog steeds niet van, maar hij geeft beeldende omschrijvingen van verschillende ‘types’ die bij de banken werken. Het blijkt dat de meesten hun werk leuk vinden en gewoon hard werken om zichzelf en hun gezin te onderhouden. Het blijkt ook dat de wereld weinig geleerd lijkt te hebben van de crisis en dat veel bij het oude is gebleven. Weinig opbeurend, maar wel interessant om te lezen. Zelfs een beetje als je niet erg in banken geïnteresseerd bent.

Zo word ik vegetarierZo word ik vegetariër! – Helma Danner

Een vriendin was haar kast aan het uitruimen en aangezien ik sinds kort als fulltime vegetariër door het leven ga, gaf ze dit boek aan mij. Het boek begint met redenen om vegetariër te worden en waar je allemaal rekening mee moet houden. In het tweede deel staan allerlei recepten en het boek eindigt met ‘een geruststellend slot’. Erg geruststellend vind ik het echter niet. Het boek stamt uit 1997, al bijna twintig jaar geleden, en noemt precies alle argumenten die nu nog steeds van belang zijn. Wat natuurlijk logisch is, want het zijn goede argumenten, maar op sommige punten erg verontrustend. Zoals de overvloedige vleesproductie van rijke landen die de markten in arme landen verstoort, regenwouden die gekapt worden om soja voor vleesvoer te verbouwen, grondwaterverontreiniging… Ik lees hier tegenwoordig veel over, maar blijkbaar was dit twintig jaar geleden al zo en is er in al die jaren dus niets veranderd. Om het over gezondheid nog maar niet te hebben. De schrijfster zegt: “Zodra iedere consument van deze feiten op de hoogte is, kan hij zijn gedrag op een adequate manier aanpassen. Wie wil goedkoop vlees tegen ziekte inruilen?” Nou, blijkbaar heel veel mensen. Goed, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik vind het boek overigens niet erg prettig lezen. Of het komt doordat het al wat ouder is, of doordat het uit het Duits vertaald is, of dat de schrijfster gewoon graag hoogdravend schrijft, ik weet het niet. Het boek heet wel ‘Zo word ik vegetariër!’, maar spreekt in geen enkele zin de ‘ik’ aan, het is heel afstandelijk geschreven. Daarnaast heeft ze het continu over ‘volwaardige voeding, rijk aan vitale stoffen’. Ze zou best een keer dat tweede stukje weg kunnen laten, want dat leest niet erg prettig.

De recepten uit het boek heb ik nog niet uitgeprobeerd. Verder dus, helaas eigenlijk, na twintig jaar nog steeds een actueel boek.

The CircleThe Circle – Dave Eggers

Dit boek is een roman, maar stelt in die vorm wel een alomtegenwoordig hedendaags maatschappelijk fenomeen aan de kaak: de neiging om alles met iedereen te willen delen. Het boek gaat over Mae, een jonge vrouw die bij The Circle gaat werken, een soort Facebook/Google dat zo’n beetje het hele internet in handen heeft. In deze wereld gaat het erom dat alle informatie voor iedereen vrij toegankelijk moet zijn, want dat is een mensenrecht. En als je weet dat alles wat je doet geregistreerd wordt, zul je ook niets doen wat niet mag en op die manier zal alle criminaliteit verdwijnen en wordt de hele wereld veilig. Helpt je wel om er weer even bij stil te staan hoe ver je wilt met je leven delen op Facebook en waar de grens tussen privacy en veiligheid ligt. En dit alles op een prettige manier beschreven. Een aanrader!

Dieren etenDieren eten – Jonathan Safran Foer

En nog een boek over vegetarisch eten. Jonathan Safran Foer heeft hiervoor romans geschreven en dat kun je ook merken aan dit boek. Hoewel het geen fictie is, leest het heel makkelijk weg. Maar toch ook weer niet heel makkelijk, omdat er enorm veel pijnlijke feiten in beschreven worden. Het boek gaat over, jawel, dieren eten. Waarom je dat wel of niet zou doen. Foer combineert filosofie, literatuur, wetenschap en undercoverjournalistiek. Eten gaat volgens hem niet alleen over eten, maar ook over verhalen. Eten hangt samen met tradities, cultuur en gewoonten. Het verhaal dat je vertelt, krijg je vaak mee van je familie, maar je kunt zelf het verhaal veranderen. Dat is wat Foer deed toen hij een kind kreeg en besloot definitief vegetariër te worden.

In het boek laat hij niet alleen vegetariërs en veganisten aan het woord, maar juist ook (biologische) veehouders en medewerkers van slachterijen. Hij gaat niet alleen in om de desastreuze effecten van de veehouderij op het milieu, maar ook op de morele en filosofische kant van het verhaal. Toen ik dit boek las, werd mijn motivatie om vegetarisch te leven alleen maar versterkt.

Je ziet; twee boeken over vegetarisch leven, waarvan ik er een matig vond en de ander heel goed. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, dan raad ik je aan om ‘Dieren eten’ te lezen. Ik vraag me oprecht af wie het na het lezen van dit boek nog aan zichzelf kan verantwoorden om vlees te blijven eten.

Zo, dat was weer een gezellig rondje boeken. Binnenkort vast weer een nieuw verslag.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s