Boekenblog

East of Eden

Voor je denkt dat mijn ‘twaalf-boeken-per-jaar-challenge’ allang is vastgelopen; dat is niet het geval. Niet dat ik in de tijd tussen mijn vorige en deze update enorm veel boeken heb gelezen, maar nog altijd lig ik voor op schema. Sterker nog, ik ontdek net dat ik er twaalf heb gelezen! Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik nu stop. Ik lees de boeken toch in de eerste plaats omdat ik ze wil lezen, en niet omdat het volgens mijn lijstje moet.

Inmiddels heb ik ook Gone Girl van Gillian Flynn en East of Eden van John Steinbeck gelezen.

Gone Girl – Gillian Flynn

gone-girl-book-cover-medGone Girl is vorig jaar als film uitgekomen en ik was al die tijd van plan om die film te gaan zien. Maar toen kwam ik erachter dat het de verfilming van een boek is en dat Janine dat boek aan het lezen was. Zij had het boek ergens gevonden en zou het aan mij doorgeven als ze het uit had. En dat zou best snel zijn, want ze kon steeds niet stoppen met lezen, zo’n goed boek vond ze het. Dat was een goed vooruitzicht.

Gelukkig ben ik het helemaal met haar eens. Gone Girl gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over een meisje (vrouw eigenlijk) dat verdwenen is. In het boek zijn de hoofdstukken om en om geschreven uit het perspectief van de man en van de vrouw. Zo krijg je steeds meer informatie, waarmee je in je hoofd verbanden gaat leggen. Op een gegeven moment wordt het verhaal ook wat spannender en eindigt zo’n hoofdstuk vaak met en cliffhanger. Natuurlijk ben je voor je het weet bij het vervolg, omdat er maar één hoofdstuk tussen zit, maar ook dat hoofdstuk eindigt dan soms weer in een cliffhanger.

Mede daardoor krijg je inderdaad het effect dat je maar doorleest en het boek niet weg kunt leggen. Maar ook omdat het gewoon een heel erg goed en verrassend verhaal is. Over het einde kan ik natuurlijk niets zeggen, maar ik vond het goed! De film heb ik nog steeds niet gezien, maar ik weet ook niet of dat nog nodig is. Al heb ik wel gehoord dat die ook goed is, dus wie weet ga ik hem toch nog eens kijken.

East of Eden – John Steinbeck

East of EdenHet tweede boek, en ook direct de reden dat het zolang geduurd heeft voor ik weer een update kon schrijven, is East of Eden van John Steinbeck. Wat een dik boek zeg. Maar wat een goed boek ook!

Ik had dit boek al minstens twee jaar in huis liggen. In het boek Identiteit van Paul Verhaeghe werd een paar keer verwezen naar East of Eden en ik besloot toen om het te kopen. Daarna lag het me altijd aan te gapen en durfde ik er niet zo goed aan te beginnen. Ik dacht dat het een heel filosofisch boek zou zijn en daar had ik meestal niet zoveel zin in. Tot ik aan The Circle wilde beginnen en er voorin dat boek een citaat uit East of Eden stond. Toen vond ik dat ik me toch echt eerst aan dát boek moest wagen. En achteraf gezien ben ik daar heel blij om.

Het is namelijk helemaal geen filosofisch boek, maar een roman. Ja, er wordt veel over ‘het leven’ geschreven, er komen allerlei menselijke eigenschappen aan de orde en de personages praten, denken en filosoferen wat af. Maar dat gebeurt wel in de vorm van een heel mooi verhaal. Eigenlijk is het een soort levensgeschiedenis van verschillende personen over twee of drie generaties heen. Volgens de zeer korte beschrijving van Wikipedia is het gebaseerd op het bijbelboek Genesis en verhaalt het de strijd die twee broers leveren om de liefde van hun vader. Dat klopt, en ondertussen beschrijft het nog zoveel meer.

Er is vast nog veel meer dat verwijst naar Genesis, maar dat heb ik er allemaal niet uit gehaald. Ik vond het gewoon een fantastisch boek. Dit is zelfs een van die boeken die ik nog wel een keer zou willen lezen. Maar omdat het zo’n lang verhaal is, weet ik niet of ik daar ooit aan toe ga komen. En ook dit boek is blijkbaar verfilmd, dus wie weet moet ik die film maar gewoon gaan bekijken!

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s