De Kromkommer Pop-Op Shop

Popop store

Weet je nog dat ik vorig jaar naar het Bijna Waste Geweest Feest geweest ben? Daar kon ik voor € 5,- een hele tas vol ‘gekke’ groente halen: groentes die een afwijkende vorm hebben of die een overschot zijn en anders weggegooid zouden worden. Deze happening werd georganiseerd door Kromkommer, een bedrijfje dat soep maakt en verkoopt van dit soort gekke groentes en daarnaast allerlei evenementen organiseert om mensen bewust te maken van voedselverspilling. Een superleuk en goed initiatief!

Ik was blij verrast toen ik zag dat ze een Pop-Op Shop gingen openen op Hoog Catharijne in Utrecht. Van 18 t/m 31 mei verkoopt Kromkommer hier groentes die anders verspild zouden worden. Vandaag ging ik eens een kijkje nemen.

Popop store

De etalage van de tijdelijke winkel is mooi versierd en binnen ziet het er gezellig uit. Voorin staan tomatenplantjes met daarnaast een tomatenballenbak (nee gekkie, niet met echte tomaten, dát zou pas verspilling zijn). Achterin is een bar waar je een soepje van Kromkommer of een versgeperst sapje kunt kopen, wat je direct kunt verorberen aan een van de tafeltjes. De tafels en stoelen zijn ook gered van de verspilling en komen van kringloopwinkel Het Goed. Aan de andere kant staat een oude kast vol met zakken soep die je voor thuis kunt kopen en het boekboek Koken met restjes is leuk. Je kunt er ook nog linnen tasjes van Kromkommer kopen en wie weet nog wel meer.

En dan, in het midden, het belangrijkste van de winkel: kratten gevuld met verschillende gekke groentes. Grote courgettes, oranje en gele tomaten, zakjes snackpaprika’s, enorme vleestomaten, appels, aardappels, uien, snackkomkommers, snacktomaatjes, Spaanse pepers en ik geloof ook nog peren. Allemaal groente die (zie je hem al aankomen?) anders verspild zou worden.

Ik pakte eerst alleen een paar snackpaprika’s en Spaanse pepers, omdat ik vandaag ook nog mijn groentetas op ging halen. Het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat ik die groentes koop en dan thuis alsnog weggooi, omdat ik te veel in huis heb. Maar toen kreeg ik plots een briljant idee: ik ga er soep van maken en die aanbieden op Thuisafgehaald! (Soms hè, soms weet ik gewoon niet waar ik het vandaan haal, zo geniaal.) Dus laadde ik mijn mandje voller (nee, niet helemaal vol, want ik moest ook die groentetas nog mee naar huis krijgen) met voornamelijk tomaten en courgettes. Bij de kassa kreeg ik ook nog een gratis pakje sojakookroom en een kaartje met een receptidee.

Winkelmandje

Inmiddels staan de ‘Toffe tomatensoep’ en ‘Coole courgettesoep’ op Thuisafgehaald, dus dat wordt lekker veel soep koken morgen. Ik ben benieuwd hoeveel mensen zich gaan melden. (Ik heet daar trouwens ‘Rosanne Eet’, voor het geval je ook zin hebt in een lekker soepje.)

Voor volgende week heb ik mijn wekelijkse groentetas even niet besteld, zodat ik dan tenminste nog even lekker los kan gaan in de Pop-Op Shop. Dat ik fan ben mag inmiddels wel duidelijk zijn!

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s