Leren is leuk

MOOC

Vroeger kende ik iemand die een e-mailadres had met de naam ‘lerenisleuk’. Ik dacht altijd: Die is gek! Maar als ik zo terugkijk naar waar ik bijna altijd mee bezig ben, moet ik toegeven dat ze misschien wel gelijk heeft: leren is leuk!

Altijd leren

Ik heb er niet altijd evenveel zin in. Dan wil ik dingen weten en kunnen, maar niet de moeite doen die ervoor nodig is om die dingen te weten en kunnen. Maar meestal vind ik het erg leuk om ermee bezig te zijn. En als ik een tijdje geen cursus of opleiding doe, ga ik altijd wel weer op zoek naar iets nieuws. Zo heb ik sinds ik afgestudeerd ben al veel cursussen tot me genomen, zoals: docent NT2, vertaler Engels, Arabisch, eindredactie, SEO schrijven, HTML & CSS, Ruby on Rails, Blended Learning ontwikkelen en 7 vrouwen in de filosofie die je moet kennen. Je ziet, de onderwerpen lopen aardig uiteen.

Dat komt natuurlijk doordat ik zo’n enorm veelzijdig persoon ben.

Daarbij lees ik ook nog eens van alles waardoor ik dagelijks nieuwe dingen bijleer.

MOOC: Miracles of Human Language

Mijn laatste leerproject is een MOOC die ik volg via Coursera. MOOC staat voor Massive Open Online Course; een cursus die je online kunt volgen met heel veel mensen tegelijk dus. De MOOC die ik nu volg is Miracles of Human Language: An Introduction to Linguistics. De cursus wordt aangeboden door de Universiteit Leiden en wordt gegeven door taalkundige Marc van Oostendorp.

De cursus

De cursus duurt vijf weken en iedere week komt er een nieuwe les online te staan. De laatste les is al geweest, maar je kunt nog t/m 11 mei de opdrachten maken. Ik ben zelf bijna klaar; ik ben nu bezig met week vier en moet dan alleen week vijf nog doen. De lessen zijn opgebouwd uit verschillende video’s. In sommige video’s vertelt van Oostendorp iets, in andere gaat hij in gesprek met twee studenten die hem vragen stellen. Daarnaast interviewen deze studenten iedere week een expert en beantwoordt van Oostendorp aan het einde van de week een paar vragen die door deelnemers gesteld zijn. Er staan ook nog een aantal verplichte en aanbevolen artikelen online.

Er is ook een Facebookgroep en een discussieforum en er zijn Google Hangoutsessies met de docent. Sommige deelnemers zijn hierin heel actief en discussiëren en delen erop los. Zelf doe ik daar wat minder actief aan mee; ik heb al moeite om op tijd alle video’s te bekijken en de artikelen te lezen! Aan het eind van iedere les kun je een quiz met vragen over de lesstof invullen. Je kunt dan gelijk zien of je alles begrepen hebt.

Betekenis van taal

Ik vind de cursus erg goed opgezet en de lesstof is erg interessant. Ik heb bijvoorbeeld geleerd wat taal is, waar linguïsten zich mee bezighouden, wat fonetiek en fonologie is en … nog veel meer. De les waar ik nu mee bezig ben (week vier) vind ik tot nu toe het leukst, deze les gaat over betekenissen van taal.

Een zin heeft een semantische betekenis, maar ook een pragmatische betekenis. De semantische betekenis is de letterlijke betekenis, bijvoorbeeld: ‘Het is vijf voor vier.’ Dat kan waar zijn of niet waar. De pragmatische betekenis is dat wat je met die zin wilt bereiken. Je wilt iemand bijvoorbeeld informeren, een bevel geven, je verontschuldigen of iets heel anders. Dit hangt af van de context. Stel dat je om vier uur ergens moet zijn en je bent nog steeds niet klaar om weg te gaan. Als je vriend dan ongeduldig roept: ‘Het is vijf voor vier!’ bedoelt hij daar waarschijnlijk mee dat je op moet schieten. En als er diep in de nacht, aan het eind van een verjaardagsfeestje, nog twee mensen blijven plakken en de gastheer zegt gapend: ‘Het is vijf voor vier!’ bedoelt hij misschien wel dat die twee mensen inmiddels wel eens op mogen stappen. Hij wil naar bed!

En meer van dat soort dingen. De volgende les lijkt me ook interessant: Language in Society. Daar komt de antropoloog in mij toch weer even naar boven!

Je kunt nog meedoen!

Mocht je de komende dagen nog wat tijd over hebben: je kunt nog deelnemen aan de cursus tot 11 mei. Daarna blijft hij volgens mij ook online staan, maar dan kun je geen Statement of Accomplishment krijgen. De cursus is in het Engels en ik doe ongeveer twee tot tweeënhalf uur over een les, afhankelijk van de hoeveelheid artikelen bij de les. En ook leuk: het is gratis!

Ga je meedoen? En heb je nog leuke ideeën voor wat ik hierna kan gaan leren?

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s