Fashion Revolution Day

Morgen is het 24 april. Geen Koningsdag of andere feestdag, maar wel een dag waarop je misschien even extra over je kleding kunt nadenken. Het is dan namelijk twee jaar geleden dat in Bangladesh de textielfabriek Rana Plaza instortte, waarbij meer dan duizend mensen om het leven kwamen. Mensen die daar in dat superonveilige gebouw aan het werken waren, omdat wij hier zo graag supergoedkope kleding shoppen.

Want als je ergens voor € 1,50 slippers kunt kopen en voor € 10,- een spijkerbroek, dan hoef je natuurlijk niet zo hard na te denken om tot de conclusie te komen dat er érgens op bezuinigd moet worden. Dat zijn meestal niet de salarissen van de directeuren van de kledingwinkels. Eerder zullen dat de salarissen van de fabrieksarbeiders zijn en de kwaliteit van hun werkplaats. En daar gaat dan weleens iets fout.

Goed, bij die supergoedkope kleding is het wel logisch. Maar dure merken? Daar moeten die fabrieksarbeiders toch vet aan verdienen? Helaas is dat meestal ook niet het geval. Je betaalt voor het merk en het labeltje dat aan je kleding zit en die winst wordt eerder besteed aan mooie reclamecampagnes dan aan een fijn fabriekje voor de arbeiders.

Veel winkels als H&M en Primark hebben allerlei ethische codes op hun website staan waardoor het lijkt of ze heel goed bezig zijn. Maar als je er wat dieper in duikt, zoals Teun van der Keuken pas nog deed in het programma De slag om de klerewereld (kijken, heel erg leerzaam!), blijkt dat ze vaak niet verder kijken dan hun neus lang is. Er zijn een paar ‘goedgekeurde’ fabrieken die zich aan de veiligheidsregels houden, maar die sluizen een deel van de orders door naar louchere fabriekjes waar het allemaal net iets minder netjes geregeld is. Afijn, voor een betere uitleg kijk je gewoon even naar dat programma. Ook de aflevering De wereld volgens H&M van Zembla is het bekijken waard. En er zijn natuurlijk nog veel meer documentaires over gemaakt en artikelen over geschreven. Zoek maar even en je kunt uren zoet zijn.

FR logo

Oh ja, waar het me nu om gaat: morgen 24 april. Door ene Carry Somers uit Engeland is deze dag uitgeroepen tot Fashion Revolution Day. Deze dag zal jaarlijks in het teken staan van de ramp met Rana Plaza en de makers van onze kleding. Je kunt op een supersimpele manier meedoen om extra aandacht te vragen voor de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie: maak een selfie waarop je kledinglabel zichtbaar is, tag het merk en vraag #whomademyclothes? “Together we will use the power of fashion to inspire change and reconnect the broken links in the supply chain.”

Who made my clothes?

En natuurlijk kun je voortaan proberen alleen nog duurzame kleding te kopen. Via sites als Rank a Brand en Kies duurzame mode kun je zien hoe goed jouw kledingmerk bezig is.

Ik vind het ook best lastig. Sinds ik een half jaar geleden weer kleding ‘mocht’ kopen (voor wie het gemist heeft; ik heb een jaar lang geen kleding gekocht), heb ik al een paar dingen gekocht waarvan ik pas toen ik thuis kwam ging opzoeken hoe het daarmee zit. Namen als Meltin Pot en Brand New World vond ik in de winkel namelijk best duurzaam klinken, maar bleken dat niet per se te zijn. Gelukkig is het een paar keer ook wel goed gegaan, jippie!

Vaak zijn de duurzame merken dus wel een stukje duurder. Maar als je weet dat daardoor de makers van jouw kleding ook een eerlijk loon krijgen, is dat toch helemaal niet zo erg?! En hoe erg is het ook om níet iedere week nieuwe kleren te kopen?

Nou?

Goed, voortaan dus een beetje nadenken bij wat je koopt (is hierbij ook een herinnering aan mezelf)! Moet best lukken toch?

5 gedachtes over “Fashion Revolution Day

  1. Nienke zegt:

    Ik heb pasgeleden een paar mooie lappen stof gekocht, met het idee om daar een paar mooie kledingstukken van te maken, maar ik vraag me wel af waar die dan vandaan komen. Daar zitten geen labeltjes aan…

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s