Deze boeken gaan over mij!

Twee boeken die ik de laatste tijd heb gelezen zijn: Wie maken het onderwijs? en Schrijven Kreng! Het eerste boek gaat over educatieve auteurs, wat ik ben. Het tweede is voor mensen die wel willen schrijven, maar het steeds niet doen. Dat doe ik ook. Of niet.

Wie maken het onderwijs? Teksten om van te leren – Jip Kruis e.a.

Wie-maken-het-onderwijsDit is een uitgave van en over leermiddelenmakers. Allerlei verschillende aspecten van het vak van educatief auteur worden behandeld: hoe kun je educatief auteur worden (hier is namelijk geen opleiding voor en iedereen komt er op zijn eigen manier in terecht), hoe verloopt de samenwerking met de eindredacteurs en de uitgeverij (dat je iets gemaakt hebt, en dat het ineens toch weer anders moet, ‘voortschrijdend inzicht’ noemen ze dat dan), hoe schrijf je een goede lestekst en opdrachten (met een voorbeeld hoe je één vraag op tien verschillende manieren kunt stellen) en ga zo maar door. Ook vertelt een uitgever wat zij zoekt in een auteur.

Een hoofdstuk gaat over een onderzoek onder educatieve auteurs, waarvoor ik zelf ook nog een vragenlijst heb ingevuld. Interessant om te lezen hoe wisselend het profiel van al die auteurs is! Een ander hoofdstuk dat me erg aansprak is ‘De vloek van kennis’. Je weet iets en je kunt niet terug naar het stadium waarin je het nog niet wist. Dat maakt het soms moeilijk om de kennis op een goede en begrijpelijk manier over te dragen, omdat je niet meer kunt denken als de ander. Je manier van denken sluit meestal niet aan bij de manier van denken van de leerlingen waarvoor je schrijft, omdat je zelf al zoveel meer achtergrondkennis en ervaring hebt. Goed om hier bij stil te staan!

Een aanrader voor:

  • educatieve auteurs; je herkent dingen die anderen schrijven en je kunt er nog iets van leren. Omdat veel educatieve auteurs alleen werken, is het leuk om de verhalen van anderen te lezen.
  • mensen die educatief auteur willen worden; er is geen opleiding voor en zo kun je toch al wat meer over het vak leren.
  • mensen die educatieve auteurs kennen, maar geen idee hebben wat die mensen nou eigenlijk de hele dag uitvoeren. Dat lees je in dit boek!

Schrijven Kreng! – Lisette Jonkman

Schrijven_krengDe titel zegt het al: met dit boek word je aangespoord om te gaan schrijven (of je nu een kreng bent of niet). Voorop staat verder: ‘Dus je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen?’ Nu is dat eigenlijk niet wat ik wil, maar ik wil wel schrijven. Inmiddels doe ik dit ook alweer wat meer; ik schrijf (meestal) op vaste dagen iets op mijn blog, ik schrijf wekelijks voor De Sleurzusters en ik ben redacteur geworden bij Careerwise en eindredacteur bij Kindamuzik. Toch was het een leuk boek om te lezen.

Lisette Jonkman geeft allerlei tips over het schrijven van een boek: waar begin je, hoe ontwikkel je je personages, hoe ga je om met alle smoezen om nu niet te beginnen met schrijven, hoe schrijf je realistische dialogen en ga zo maar door. Ze pent deze tips niet saai en droog neer, maar schrijft het op een verhalende manier, spreekt je als lezer aan en geeft grappige voorbeelden. Jonkman is zelf schrijver van chicklits, een genre dat ik nooit lees (romantische en grappige feelgoodromans). De voorbeelden die ze geeft, komen vaak wel uit dit genre. Die vond ik niet altijd even boeiend, maar begrijpelijk waren ze wel. Tussendoor geeft ze af en toe ook opdrachten, waarmee je je creativiteit kunt uitdagen.

Het boek is erg druk opgemaakt met veel roze, wisselende lettertypes en allerlei illustraties. Ik vind het er wel gezellig uitzien, maar ik kan me ook voorstellen dat sommige mensen dit erg storend vinden. Wat mij betreft had ze wel voor andere kleuren mogen kiezen (bah, roze) en hoeft er ook niet om de zoveel pagina’s een foto van haarzelf te staan. Verder een leuk en toegankelijk boek en voor wie nog eens een boek wil schrijven, staan hier vast bruikbare tips in.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s