Een superleuk boek: Hyperbool en nog wat

Hyperbool en nog watAllie Brosh, de schrijfster van dit boek, heeft blijkbaar een superveelgelezen blog: Hyperbole and a Half. Daar las ik dan weer over op het blog van Elsbeth. Zij heeft namelijk het boek vertaald naar het Nederlands en was er heel enthousiast over. Het boek leek me gelijk heel grappig, dus ik zette het op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag. En ja, dat is alweer een tijdje geleden (in november, en ik kreeg het boek toen ook) maar eindelijk heb ik het gelezen. En het was leuk!

Allie schrijft namelijk grappige verhaaltjes over haar leven vroeger en nu en ze maakt daar ook nog eens heel grappige tekeningen bij. Zo analyseert ze in het eerste hoofdstuk een brief van haar vroegere ik aan haar toekomstige ik, waarin ze geobsedeerd was door honden. Ze besluit uiteindelijk maar een brief terug te schrijven aan haar vroegere ikken (op verschillende leeftijden) om ze dingen uit te leggen en te waarschuwen voor bepaalde zaken. Hierdoor kom je erachter wat voor rare dingen ze als kind deed.

In ieder hoofdstuk vertelt ze een nieuw, soms absurd, verhaal en maakt ze er van die gekke tekeningen bij. Over haar zwakzinnige hond, over die keer dat ze als kind een hele taart opat, over haar tweede hond die ze hulphond noemt. En ze schrijft over haar depressie. Ze schrijft hier heel open over, op een luchtige en zelfs grappige manier en door haar verhaal en bijbehorende tekeningen kun je bijna begrijpen wat iemand met een depressie doormaakt.

Het boek doet me een beetje aan The Oatmeal denken, een site waarop ook allemaal gekke verhaaltjes met gekke tekeningen staan. En meestal ook supergrappig!

Volgens Elsbeth is humor moeilijk te vertalen en ze hoopt dat het goed gelukt is. Nou, wat mij betreft wel. Lezen dus dat boek!

Oh ja, en ik las ook nog het boekenweekgeschenk (De zomer hou je ook niet tegen, van Dimitri Verhulst), maar dat was vooral leuk omdat ik er een dag gratis mee in de trein mocht reizen. (En zo’n klein boekje is ook superhandig voor het halen van mijn doel van een boek per maand.)

4 gedachtes over “Een superleuk boek: Hyperbool en nog wat

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s