Eten gooi je niet weg!

Nog net op tijd kwam ik er donderdag via een blog – waar ik waarschijnlijk via een ander blog via een website via Twitter ofzo op terecht was gekomen, ik weet dan ook niet meer welke blog het was – achter dat er weer een leuke actie op de agenda stond: de FoodBattle. Je kon je tot en met donderdag aanmelden (het was al 22.00, écht wel net op tijd dus!) en de actie is maandag begonnen. Ik meldde me dus direct aan en doe de komende drie weken mee aan de FoodBattle.

Wat is dat dan?

FoodbattleVolgens de website van de FoodBattle: Met een FoodBattle ga je samen met andere mensen de strijd aan om minder voedsel te verspillen. Drie weken lang probeer je zo min mogelijk voedsel te verspillen en houd je dagelijks bij hoeveel eten je weggooit. FoodBattle helpt je met allerlei makkelijk toepasbare tips. Je doet het niet alleen, maar samen met andere deelnemers. Dat stimuleert. En je kunt jouw resultaten vergelijken met die van de hele groep. De aanpak van FoodBattle is succesvol. Deelnemers blijken na een periode van drie weken zo´n 20 procent minder voedsel te verspillen.

Dat is mij natuurlijk op het lijf geschreven! Hoewel … ze beweren daar ook dat iedere Nederlander jaarlijks zo’n 50 kilogram voedsel weggooit en ik geloof niet dat ik dat doe. Andere mensen misschien wel, maar ik écht niet hoor. Echt echt echt niet! Dus 20 procent minder weggooien van heel weinig wordt … ongelofelijk weinig. We zullen het de komende drie weken zien.

Hoe werkt dat dan?

Via de website heb ik me aangemeld en vervolgens kreeg ik per mail een vragenlijst. Daarin moest ik invullen wat momenteel mijn voedselweggooigewoonten zijn. Geheel naar eer en geweten heb ik die vragenlijst ingevuld en bij het overgrote deel van de vragen kon ik invullen dat ik bijna nooit tot nooit iets weggooi. Maar goed, soms is het geheugen van de mens nogal selectief, dus wellicht is mijn weggooigedrag in de praktijk iets minder rooskleurig. Dat gaan we de komende weken merken, want iedere dag moet ik in het FoodBattledagboek bijhouden hoeveel voedsel ik die dag heb weggegooid. En dan gaat het om eetbaar voedsel he, niet de botten en schillen enzo die eraan zitten (hoewel je die vaak genoeg ook best kunt opeten, maar dat hoeft van deze Battle niet).

Tijdens de FoodBattle krijg je ook wekelijks een e-mail met tips en informatie over het voorkomen van voedselverspilling bij je thuis. Ik ben benieuwd of ik daar nog iets van zal leren, want ik weet natuurlijk álles al en ik gooi nóóit eten weg. Oh wacht, dat wisten jullie natuurlijk al.

Je krijgt ook informatie over je eigen resultaten en die van de hele groep deelnemers. Zo kun je zien hoe je het doet ten opzichte van andere deelnemers en dat vormt een extra stimulans, volgens de organisatie. Dat klopt denk ik wel, want ik wil altijd winnen!

kijk, tot nu toe gaat het me aardig goed af

kijk, tot nu toe gaat het me aardig goed af

Waarom is dat dan?

Omdat het gewoon f*ckin zonde is om eten weg te gooien! Zonde van je geld (volgens de organisatie is die 50 kilogram weggegooid voedsel wel € 150,- waard. Mocht dat nou niet helemaal kloppen, dan nog is ieder beetje weggegooid eten ook een beetje weggegooid geld, en dat vind ik wel een goede definitie van zonde van je geld), zonde van het eten en zonde van de energie die is gebruikt om het eten te produceren, verwerken, klaar te maken en in de prullenbak te schuiven. En voor mij geldt daarbij: omdat het altijd leuk is om aan een uitdaging mee te doen.

Waarom doe jij niet mee?

Omdat je je voor deze ronde niet meer kunt inschrijven, want hij is al begonnen. Maar op de website van FoodBattle wordt vast wel een keer vermeld wanneer de volgende ronde van start gaat en dan doe jij natuurlijk ook mee! Sowieso kan geen eten weggooien altijd, dus doe je nu toch gewoon lekker zelf op je eigen privé mee?! Alvast een paar tips uit mijn blote hoofdje:

  • Koop gewoon alleen wat je nodig hebt. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje.
  • Of koop wel lekker allemaal extra dingen die je niet nodig hebt en eet ze dan ook allemaal op (en kijk dan ook gelijk eens naar het aanbod van de sportschool).
  • Maak niet meer eten klaar dan je op kunt. Weeg bijvoorbeeld je rijst of pasta af, want anders zijn je ogen bijna áltijd groter dan je mond of je buik of je mond en je buik samen.
  • Heb je toch te veel klaargemaakt? Eet er een van de volgende dagen nog een keer van of vries het in voor later. Is het maar een klein beetje te veel? Dan kun je het ook tijdens de lunch opeten. Veel leuker dan die vijf boterhammen met pindakaas.
  • Maak geen dingen klaar die niet lekker zijn. Soms weet je dat niet van tevoren, omdat de foto’s bij de recepten nogal misleidend kunnen zijn (zie dit bericht dat ik maandag schreef over mijn verschrikkelijke ervaring), maar probeer toch maar.
  • Geloof niet alle foto’s uit mooie kookboeken.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s