#JeSuisCharlie

Charlie Hebdo. Twee dagen geleden had ik nog nooit van dit weekblad gehoord en ik zou willen dat dat nog steeds zo was. Dat er niet twaalf mensen waren doodgeschoten. Helaas heeft een stelletje extremisten dat gisteren wel gedaan. Omdat deze mensen satirische cartoons en teksten maakten. Cartoons en teksten die de absurditeit van de wereld verbeelden en ons weer even met beide voeten op de grond zetten.

oude cartoon van Charlie Hebdo

oude cartoon van Charlie Hebdo

Mijn blog heeft natuurlijk weinig raakvlakken met satirisch cartoonisten. In mijn wereld zijn eten, muziek en foto’s de belangrijkste uitdagingen. Maar ook al teken ik geen cartoons en schrijf ik geen kritische stukken over de islam of over wat dan ook, ik kan hier schrijven wat ik wil. Mijn blog is mijn wereld en die wordt in onze wereld toegestaan. In sommige landen en van sommige mensen zou ik zelfs mijn berichten niet mogen schrijven. Omdat de machthebbers geen controle hebben over wat ik schrijf. Omdat het niet over religie gaat. Omdat ik een vrouw ben. Of om wat voor reden dan ook.

In Nederland mag je schrijven wat je wilt, net als in België, Frankrijk en de rest van Europa. Want in deze landen hebben we de vrijheid om onze mening te uiten.

Soms blijkt dat gevaarlijker te zijn dan het zou moeten.

Overal ter wereld gaan mensen de straat op met een pen of potlood in de hand.  Voorkomen we daarmee meer aanslagen? Natuurlijk niet. Er zullen altijd gekken blijven die dit soort dingen doen. Maar we laten er wel mee zien dat we dit niet pikken. Dat we in onze wereld mogen zeggen, schrijven en tekenen wat we willen. En dat we dat altijd zullen doen.

Of het nou om een cartoon over een profeet gaat of om een blog over kaas.

Vanavond zijn er ook in Nederland in verschillende plaatsen demonstraties. Ga jij ook?

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s