Gekke groentes; spaar ze allemaal!

Zaterdag ben ik op het Bijna Waste Geweest Feest geweest. Dat ziet er een beetje raar uit, maar als je het tweede woord op zijn Engels uitspreekt, klinkt het best leuk!

Wat was dat dan?

Op het Bijna Waste Geweest Feest kon je voor € 7,- een tasje vullen met vijf kilo groenten en fruit. Het evenement was georganiseerd door Kromkommer en Rechtstreex en vond plaats in de superleuke Fenix Food Factory in Rotterdam. In deze loods zijn verschillende ondernemers gehuisvest die ambachtelijk gemaakte producten verkopen, zoals brood, kaas, koffie en bier. Tijdens het evenement stonden er enorme kisten met groente en fruit en de boeren waren ook aanwezig. Je mocht zelf je tasje vullen, eventueel de boeren aanspreken, en aan het eind werd het tasje voor je gewogen. Verder kon je sapjes en soepjes kopen en er was muziek.

BWGF

Waarom was dat dan?

Tijdens hun studie kwamen de oprichters van Kromkommer erachter dat er belachelijke hoeveelheden goed voedsel weggegooid worden. De reden? De komkommers zijn te krom, de wortels hebben twee benen, de tomaten zijn Siamees … Wat gek is, komt de supermarkt niet in! Ook is er soms een overschot aan een bepaalde groente of fruit, omdat er meer geproduceerd is dan we kunnen opeten. Om te voorkomen dat al dit goede eten weggegooid wordt, zet Kromkommer allerlei acties op en verkopen ze soep die van die gekke groentes gemaakt wordt. Het Bijna Waste Geweest Feest was een van die acties. Er waren reuzenspruiten, lange aardappels, kromme pompoenen (helaas al op voor ik daar was), appels en peren met hagelwratten, Siamese tomaten, kleine en bobbelige paprika’s en wortels in allerlei vormen en kleuren. Allemaal goed en vers, alleen een beetje ‘anders’ van uiterlijk.

Wat deed jij daar dan?

Tassen vullen natuurlijk! Samen met Nienke heb ik drie tasjes gevuld. Ziehier de opbrengst van de dag:

BWGF

15 kilo!

’s Avonds maakten we voor een aantal vrienden het volgende:

  • tomatenpaprikasoep;
  • spruitjesstamppot met appel, walnoten en geitenkaas;
  • stoofpeertjes.

En gisteren maakte ik:

  • brood met geitenkaas, geroosterde paprika en peterselie;
  • couscous met geroosterde paprika en tomaat;
  • geroosterde regenboogwortels.

DSC07217

Het was allemaal heerlijk!

Ik vind die groentes met gekke vormen eigenlijk vaak veel leuker dan de normale en volgens mij vinden heel veel mensen dat. Wat jij? Kies je altijd de mooiste exemplaren of juist de bijzonderste?

2 gedachtes over “Gekke groentes; spaar ze allemaal!

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s