Stamppot rauwe andijvie

DSC06941

Je verwacht het misschien niet, maar ik kan ook heus wel een Hollands potje klaarmaken. Op zoek naar een seizoensgroente kwam ik uit bij de andijvie. Daarmee kun je lekkere stamppot rauwe andijvie maken. En wat hoort daarbij (ook al stond dat niet in het recept)?

Juist ja, spekjes. Maar dat mag niet. Overtuigd dat er ook vegetarische spekjes te koop zijn, liet ik me daar niet door weerhouden. Maar in de Jumbo bleken ze die niet te verkopen!

Neee!!!

Wat nu?

Na alle vegetarische vleesvervangers drie keer bekeken te hebben (en dat zijn er veel bij de Jumbo, maar geen spekjes dus), besloot ik de verse worstjes met lupine van Vivera maar uit te proberen. In stukjes gesneden zouden deze ‘worstjes’ ook wel dienst kunnen doen als ‘spekjes’.

DSC06937Zo gezegd, zo gedaan. Al bleek al binnen een paar minuten bakken dat deze worstjes heel snel aanbranden! Niet te hoog zetten dus, dat vuur. Ik schraapte het verbrande randje eraf en bakte ze lekker verder.

Als je hoopt op iets wat naar echte verse worst smaakt, dan moet je dit niet nemen. Als je gewoon iets wilt hebben dat worst vervangt, zonder dat het erg lekker hoeft te zijn, dan zit je met deze worstjes gebakken. Door de andijviestamppot waren ze best ok. Los zijn ze ook best ok met een dot mosterd.

Tot zover de worstspekjes. De stamppot rauwe andijvie maak je zo:

Stamppot rauwe andijvie

voor 3 personen | bereidingstijd: 25 minuten

  • 750 g kruimige aardappels, geschild (of iets meer, bijv 850 g)
  • 100 ml melk
  • 400 g panklare andijvie (of gewoon een hele andijvie, die je zelf panklaar (= gesneden en gewassen) maakt natuurlijk)
  • 50 g boter of 2 el olijfolie

1. Breng in een pan de aardappels met water en zout aan de kook en kook ze op een zacht vuur in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af. Schenk de melk bij de aardappels en breng het geheel aan de kook. Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels met een pureestamper fijn.

2. Zet de pan op een laag vuur terug. Schep een deel van de andijvie met de spatel door de puree. Door de warmte van de puree slinkt de andijvie. Voeg, als er weer ruimte in de pan is, het volgende deel van de andijvie toe en meng dit op dezelfde manier door de puree. Ga zo door tot alle andijvie erdoor zit.

3. Laat het stamppotje nog even goed warm worden. Niet te lang, want dan wordt de andijvie te gaar en verliest de groente zijn knapperigheid. Roer wel regelmatig over de bodem, anders brandt het gerecht aan.

4. Roer ten slotte de boter of de olie en naar smaak zout en peper door de stamppot.

Tip: voor het stampen van de aardappelen en het toevoegen van de andijvie heb je veel ruimte nodig. Is de pan te klein, dan ligt er meer op het fornuis dan er in de pan zit.

Van: Het basiskookboek – Albert Heijn

DSC06946

Aan het eind roer je er dus ook nog de worstspekjes dan wel vegetarische spekjes dan wel echte spekjes door. En ook een gekookt eitje mag hierbij niet ontbreken.

3 gedachtes over “Stamppot rauwe andijvie

    • rvermaat zegt:

      Ravigottesaus? Daar zou ik nooit aan gedacht hebben, maar nu ik zie hoe dat gemaakt wordt… Augurken vind ik er inderdaad ook wel bij passen. Ik had ook nog even met een pot zilveruitjes in mijn hand gestaan!

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s