Kimchivariaties

DSC06794Na enige momenten van twijfel heb ik de kimchi uitgeprobeerd die ik vorige week gemaakt heb. Ziehier voor het recept.

De twijfel ontstond toen ik me pas na een week bedacht dat je de pot met kimchi na 2 á 3 dagen in de koelkast moest bewaren. Die van mij stond nog lekker op het aanrecht. Maar toen ik bedacht dat het inmaken van groenten ooit bedacht is om op die manier die groenten langer te kunnen bewaren zónder koelkast (want daar had in die tijd nog niemand van gehoord), leek het me enigszins veilig om me er toch aan te wagen.

Dat was een ware beproeving.

Er zat behoorlijk wat zout en chilipoeder door de kimchi. Omdat ik geen Koreaans chilipoeder had, heb ik gewone chilipoeder gebruikt. Ik dacht dat deze minder pittig zou zijn dan Koreaanse, maar pas gisteren las ik ergens dat die juist pittiger is. En dat was goed te merken!

De kimchi was op deze manier niet te eten, dus besloot ik er soep van te maken. Met lekker veel water erbij zou het toch iets minder pittig worden. Ik vond verschillende recepten en er moesten telkens chilivlokken en/of chilipasta door. Dat heb ik natuurlijk mooi overgeslagen. Daarnaast moest er steeds varkensvlees of tonijn door, dat heb ik ook mooi niet gedaan.

Naast de soep maakte ik ook nog pannenkoekjes.

Helaas viel het allemaal nogal tegen. Ik heb een bord soep leeggegeten en een halve pannenkoek. Het was inderdaad een stuk minder pittig, maar het was nog steeds erg zout. De smaak was over het algemeen te sterk, te intens. Ook begon mijn lichaam al snel daarna érg veel gassen te produceren. Maar goed dat ik alleen woon…

De soep en pannenkoek die ik nog over had, bewaarde ik in eerste instantie nog voor vandaag. Maar ik keek er zo tegenop om er nog een keer van te eten, dat ik het met pijn in mijn hart (ik wil geen eten weggooien!) uiteindelijk toch heb weggegooid.

Omdat ik weet dat kimchi wél lekker kan zijn en het met een ander kimchirecept misschien beter smaakt, hier toch de recepten voor de soep en pannenkoekjes. Met een goede kimchiversie kan het heerlijk zijn!

Kimchiguk (Koreaanse kimchisoep)

voor 4 personen | bereidingstijd: 30 – 60 minuten

 • 2 kopjes kimchi
 • 1 kleine ui
 • 2 el rode peperpasta (die heb ik dus overgeslagen)
 • 1 tl suiker
 • een blokje tofu
 • bosui (was ik zelf vergeten, maar lijkt me wel lekker)

1. Snijd de ui en fruit hem even in de pan.

2. Doe de kimchi erbij. Voeg zoveel water toe dat alles ruim onder water staat. Laat ongeveer 30 minuten koken.

3. Snijd de tofu in stukjes en doe deze bij de soep. Voeg ook de suiker toe. Laat nog ongeveer 10 minuten koken.

4. Doe de bosui erbij en serveer de soep. Je kunt hem met witte rijst erbij eten.

Van: verschillende recepten gecombineerd

DSC06814

Kimchijeon (Koreaanse pannenkoeken)

voor 2 personen | bereidingstijd: 10 minuten

 • 1 kop kimchi
 • 2 el ui
 • 3 el vocht van de kimchi
 • 1/4 kop water
 • 1 kop bloem
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl suiker
 • olie om in te bakken
 • een paar takjes bieslook

1. Maak een beslag van het vocht en water, de bloem, het zout en de suiker. Meng de kimchi en ui door het beslag.

2. Verhit de olie in een koekenpan.

3. Doe het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan een kant bruin en krokant. Draai de pannenkoek om en bak ook de andere kant tot die bruin en krokant is. Druk de pannenkoek tijdens het bakken met een spatel zo plat mogelijk.

4. Haal de pannenkoek uit de pan en laat hem afkoelen.

5. Snijd de pannenkoek in vierkantjes en strooi er wat bieslook overheen. Serveer met ketjap en/of bonensaus.

Van: Smulweb

DSC06816

 

Een gedachte over “Kimchivariaties

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s