En nu?

De week is voorbij. De week waarin ik heb geprobeerd om zero plastic te kopen. De week waarin ik heb geleerd dat dit bijna niet mogelijk is, behalve als je gewoon helemáál niets koopt. De week waarin sommige mensen mij ‘heel goed bezig’ vonden, maar waarin ik ook sceptische reacties kreeg.

Zoals

Wat denk je nou dat dat uitmaakt, als jij een week geen plastic gaat kopen? En zo erg is dat toch niet, dat plastic? Je kunt het plastic gescheiden inleveren en anders wordt het toch ook wel uit het restafval gefilterd, zodat het vervolgens gerecycled kan worden?

Er is zo veel!

Om maar met de middelste vraag te beginnen: JA, dat is wél erg, al dat plastic! Plastic gebruiken is niet per definitie erg. Het is een erg praktische uitvinding waar we veel gemak van ondervinden. En soms zijn plastic verpakkingen zelfs minder belastend voor het milieu dan glazen of papieren verpakkingen. Maar de hoeveelheid plastic die we gebruiken is wel erg. Om ieder klein dingetje zit plastic. Overal worden plastic tasjes omheen gedaan. Verpakkingen worden nog eens extra verpakt met een plastic verpakking. Probeer maar eens een product in de supermarkt te kopen waar geen plastic omheen zit. Of de Media Markt, ook zo’n leuke winkel. Al dit plastic moet wél gemaakt worden en dat maken kost veel grondstoffen en energie.

Recycling enzo

En dan die laatste vraag; het wordt toch allemaal gerecycled? In Nederland worden inderdaad fantastische systemen ingezet om allerlei afval te recyclen. In de ene gemeente kun je je plastic gescheiden inleveren, in de andere gemeente wordt het uit het restafval gefilterd. Maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen ook alles netjes weggooit. Kijk maar eens om je heen als je op straat loopt. Overal ligt troep op de grond. Veel mensen nemen niet de moeite om hun afval even vast te houden tot ze een prullenbak tegenkomen. Ik kan me niet voorstellen hoe je erop komt, maar sommige mensen gooien zelfs tijdens het autorijden hun troep uit het raam! Dan kun je recyclen wat je wilt, maar er ligt nog steeds een hoop op straat.

En dat komt dan uiteindelijk o.a. in deze vogel terecht.

Als het afval dan wél netjes ingeleverd is en gerecycled wordt, dan kost dat ook enorm veel energie. Daarbij komt dat niet al het plastic opnieuw gebruikt kan worden. Er zijn verschillende soorten plastic die niet allemaal samen te voegen zijn. Een deel van het plastic wordt dan ook alsnog verbrand, samen met het restafval.

Iets met bewust leven ofzo

Dan zijn we aangekomen bij de eerste vraag: denk je dat het iets uitmaakt als jij een week geen plastic koopt? Je koopt dan toch dat plastic de week daarvoor en daarna toch weer wel? Dat klopt. Dingen die ik echt nodig heb en in plastic verpakt zijn, zoals wc-papier en tandpasta, koop ik daarna inderdaad. En nee, mijn weekje géén plastic kopen, maakt die plastic soep niet kleiner. Maar wat het wel doet, is… tadaaaa, daar komt ie: bewustzijn creëren! Bij mijzelf, omdat ik dacht dat het niet zo moeilijk zou zijn, want ik ben al redelijk bewust bezig met dingen als afval scheiden enzo. Ik kwam erachter dat je op de meest onverwachte plaatsen toch weer plastic tegenkomt. En bij anderen; omdat ik, en de vele deelnemers met mij, anderen hierover vertellen. Veel mensen zullen mijn verhaal aanhoren en het daarbij laten, maar die paar mensen die er vervolgens ook iets aan willen doen, zijn toch mooi meegenomen.

En verder houd ik natuurlijk altijd van een uitdaging hier of daar en vond ik het gewoon leuk om dit eens te proberen.

En nu een reflectiemomentje.

Wat deed ik al:

– met mijn eigen linnen tasjes boodschappen doen;
– zo weinig mogelijk plastic zakjes om groenten en fruit doen;
– zo veel mogelijk plastic zakjes in winkels weigeren;
– altijd mijn Dopper met water meenemen;
– plastic afval gescheiden inleveren.

Wat heb ik deze week extra gedaan:

– gerechten uitgezocht waarvoor ik alleen plasticloze producten nodig had;
– een paar keer uit eten geweest (niet bewust om plastic te ontwijken, maar wel praktisch en érg leuk);
– speciaal brood gehaald met een papieren verpakking;
– veel over plastic gelezen en veel geleerd, waaronder dat het niet allemaal zo zwart-wit is (zoals heel het leven, nietwaar?);
– mensen verteld over mijn acties, waardoor ze er hopelijk ook over zijn gaan nadenken en er misschien zelfs iets mee doen.

Wat ga ik (blijven) doen:

– de plastic zakjes die ik toch al in huis heb meenemen als ik boodschappen doe, zodat ik ze steeds opnieuw kan gebruiken voor groenten en fruit die je toch echt niet los kunt meenemen (die caissière maak ik echt niet blij met een halve kilo losse sperziebonen);
– een kliko aanvragen, zodat ik geen plastic afvalzakken hoef te kopen (!!!) om vervolgens gevuld met troep weg te gooien (!!!);
– mijn KeepCup meenemen als ik in de trein koffie wil drinken;
– volgende zomer zelf plantjes zaaien;
– af en toe uit eten gaan. Omdat het gewoon lekker en leuk is 🙂

Oh ja, en zo ziet mijn plasticafvalzak er aan het eind van de week uit:

niet erg vol, gelukkig

Valt best mee hè?

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s