Eén dag, twee verhalen

Over de boodschappen van vandaag kan ik twee verhalen vertellen. Het ene is positief, het andere iets minder. Ze zijn allebei waar.

Verhaal 1: Ik heb geen plastic gekocht.

Ik had thee nodig en thee zit vaak in een kartonnen doosje met een plasticje eromheen. Vlak voor de Albert Heijn kwam ik langs De Tuinen en ik dacht dat ze daar misschien wel iets naar mijn gading zouden hebben. En ja hoor, ik had gelijk:

mooi he!

mooi he!

Thee van Clipper. Mooi doosje, fair, erg prijzig en vast erg lekker. En de website leert mij dat ze uit Dorset komen! Wat wil je nog meer?

Op naar Albert Heijn. Daar aangekomen liep ik toch nog even langs het theeschap. De thee van Alberts eigen merk blijkt ook verkocht te worden zonder plasticje om het doosje. Jammer voor mijn portemonnee vandaag, maar wel heel goed van Albert natuurlijk! Dat moet ik onthouden voor de volgende keer.

Makkelijke boodschappen

De overige boodschappen waren ook geen probleem. Al zocht ik ze stiekem wel uit op de eigenschap ‘zonderplastic’ (en nog in de bonus ook!) en had ik de rijst al in huis. Lekker makkelijk weer.

mooie score

mooie score

Dat was verhaal 1.

Verhaal 2: Alles wat hierboven staat + het volgende:

Ik kwam thuis en was blij met mijn plasticloze aankopen. Toen kreeg ik een berichtje van mijn buurman met de vraag of ik boodschappen voor hem kon doen. Hij had wat problemen waarover ik niet in detail zal treden en kon daardoor niet naar de supermarkt. Hij had vooral dingen nodig die in plastic verpakt waren, zoals chips, snoep en chocola en een magnetronmaaltijd. Want hij was zielig en wilde met die producten de avond op de bank doorbrengen. Aargh!

Nu vind ik het voor dit verhaal wel belangrijk dat je er wat achtergrondinformatie bij krijgt: mijn buurman is al een tijd ziek thuis en ik heb hem al meerdere malen aangeboden om boodschappen voor hem te doen als het hem zelf niet lukt. Hij heeft er nooit eerder om gevraagd, vandaag was de eerste keer. En hij had onderzoeken gehad waardoor hij niet goed kon lopen. Dan kon ik nu toch niet opeens gaan zeggen dat ik geen boodschappen voor hem wilde doen?! Of dat ik alleen onverpakte groenten voor hem wilde kopen?!

Met pijn in mijn plasticloze hart heb ik zijn wensen vervuld en al die producten in mijn mandje gegooid. Ik nam natuurlijk wel mijn eigen boodschappentas mee. En hij wilde graag biologische yoghurt en melk, wat het een heel klein beetje goed maakte. En hij was er erg blij mee.

Dus: ik heb veel plastic gekocht, maar niet voor mezelf, niet met mijn geld, en ik heb er wel een goede daad mee verricht.

Bepaal zelf maar welk verhaal jij beter vindt.

Wattenschijfjes

Een ander probleem waar ik vandaag tegenaan liep maar toch eigenlijk ook weer niet:

leeg!

leeg!

Dat zakje wattenschijfjes is leeg, dus daar moet een nieuwe voor in de plaats komen. Gelukkig let ik af en toe op de centen en heb ik daar ooit een voordeelverpakking van gekocht. Ik heb dus nog een paar rollen in de kast liggen, waardoor ik geen nieuwe hoefde te kopen. Maar wat nu als ik dat niet had gehad? En als ik langer zonder plastic zou willen leven? Dan zijn er dit soort dingen:

uitwasbare reinigingsdoekjes, hier te koop: http://www.beautydrogist.nl/Uitwasbare-Reinigingsdoekjes

uitwasbare reinigingsdoekjes, oa hier te koop: http://www.beautydrogist.nl/Uitwasbare-Reinigingsdoekjes

Iets om over na te denken als mijn voorraad op is.

En als we dan toch richting de cosmetica gaan …

Wist je dat?

Ik had het al eerder kort genoemd, maar er zijn dus cosmeticaproducten waar plastic in zit. Echt waar? Echt waar. Als jij je lichaam staat te scrubben of je tanden staat te poetsen, is de kans aanwezig dat je dat met minuscule stukjes plastic doet. En die stukjes plastic komen daarna dus in het water terecht. Door rioolzuiveringsinstallaties kunnen deze plasticdeeltjes niet uit het water gefilterd worden en zo komen ze uiteindelijk, kort gezegd, via de zeedieren ook weer in onze voedselketen terecht.

Maak je buitenkant schoon, maar vervuil je binnenkant, ofzo.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die hun producten zonder microplastics maken of aangeven dit te gaan doen. Met de app van Beat the Microbead kun je jouw cosmeticaproducten scannen en zien of ze microplastics bevatten. Je kunt ook de productlijsten op hun website downloaden. De kans is wel groot dat jouw specifieke producten er niet tussen staan; bij mij werd alleen de streepjescode van mijn tandpasta herkend (die wel microplasticsvrij was overigens! Prodent it is). Maar als de ene douchegel van een bepaald merk erbij staat, kun je de andere douchegel van dat bepaalde merk daar vast wel mee vergelijken. En misschien koop ik gewoon wel hele gekke dingen, en staan jouw producten er wel gewoon allemaal tussen.

Een gedachte over “Eén dag, twee verhalen

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s