Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het leek zo goed te gaan. Gisteren heel de dag geen plastic gekocht, vandaag een bezoekje aan het Vlaamsch Broodhuys in de planning, verder bijna geen boodschappen nodig. Maar het plastic kwam vandaag uit onverwachte hoek.

Plastic smoothie

Ik zat in de Coffee Company te werken en bestelde een smoothie. Toen ik weer op mijn plaats zat werd er iets naast me neergezet:

HELP! Dat is PLASTIC!

HELP! Dat is PLASTIC!

Ik schrok. Wat deed die plastic beker daar? Was dat mijn smoothie? Oh nee! Help! En ook nog met een rietje! Daar had ik totaal niet op gerekend. Ik nam hem immers niet mee, ik dronk hem gewoon daar in de zaak op. Dus verwachtte ik een glas. Maar dat is blijkbaar niet zo logisch als ik dacht. Met de nodige tegenzin dronk ik het (gelukkig wel erg lekkere) drankje op.

Ik had gefaald. De tweede dag al.

Oh die rietjes

Starend naar mijn plastic beker met rietje drong tot me door dat ik zelfs al eerder had gefaald. Want ik had gisteren dan wel zo’n mooie Keep Cup bij me om uit te drinken, in de kan met sangria zaten drie rietjes. Drie rietjes! En niet van die kleintjes ook.

En ik maar denken dat ik het plastic omzeild had. Ik had die rietjes gewoon over het hoofd gezien en had dus onbewust zelfs de eerste dag al gefaald.

Daar zit je dan met je goede voornemens.

Broodzak

Gelukkig had mijn volgende poging meer succes. Ik ging naar het Vlaamsch Broodhuys voor mijn brood. En kijk wat een prachtige zak er om mijn brood werd gedaan:

helemaal van papier!

helemaal van papier!

Daar werd ik dan wel weer een beetje blij van. Van de prijs natuurlijk wat minder, dus wie weet ga ik binnenkort eens proberen zelf een broodje te bakken.

Plastic supermarkt

In de supermarkt had ik niet veel nodig en gelukkig al helemaal niets wat in plastic verpakt was. Dus ook daar kwam ik een beetje blij vandaan. Maar ik keek natuurlijk wel met andere ogen rond naar alle producten die ik niet nodig had. Wat als ik pasta zou willen kopen? Allemaal in plastic. En als het in een doosje zat, had dat doosje een plastic venster. Kaas, champignons, cruesli … alles zat in plastic. Ik was blij dat ik nog een bakje met eten in de koelkast had staan.

Maar ook in dit geval is niet alles wat het lijkt, want …

Wist je dat?

Plastic verpakkingsmaterialen zijn soms beter dan andere verpakkingen. Flessen met statiegeld worden bijvoorbeeld heel vaak hergebruikt. Ze zijn in veel gevallen minder belastend voor het milieu dan glazen flessen. En groenten in plastic verpakken is soms milieuvriendelijker dan ze niet in plastic verpakken. Door het plastic omhulsel blijven ze namelijk langer goed en hoeft er dus minder weggegooid te worden. En dan is het plastic minder slecht voor het milieu dan weggegooide groenten. Uitgebreidere info hierover vind je op de website van Milieu Centraal. Maar vaak is het plastic toch overbodig. Het netje om de sinaasappels bijvoorbeeld blijkt toch van plastic te zijn. En je maakt mij niet was dat dat ervoor zorgt dat ze langer goed blijven!

4 gedachtes over “Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • rvermaat zegt:

   Leuk Ewout, ik ga binnenkort eens wat proberen, dan heb ik wat meer tijd. Houd je trouwens ook van cruesli? Dan heb ik namelijk ook nog wel een lekker recept voor jou 🙂

 1. Alicia Hobbel zegt:

  Leven zonder plastic is bijna onmogelijk geworden. Ga je er verder nog iets mee proberen te doen? Neem je bijvoorbeeld contact op met fabrikanten hierover als je zinloos plastic tegenkomt? Denk je dat er dingen zijn die je structureel anders gaat doen?
  Ik denk dat ik het binnenkort ook eens ga proberen, een week zonder plastic. Succes met de rest van de dagen!

  • rvermaat zegt:

   Dank je, Alicia! Ik had eigenlijk wel iets kunnen zeggen van die plastic smoothie, maar daar dacht ik op dat moment helemaal niet aan. Misschien de volgende keer dat ik er ben.
   Het is me in ieder geval al duidelijk geworden dat er écht veel in plastic zit. Ik ga er de rest van de week nog achterkomen wat ik daaraan kan doen. En het is best interessant om er zo mee bezig te zijn.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s