Eerste dag zonder plastic

Vandaag is hij dan begonnen, de Zero Plastic Week. Een week lang geen plastic kopen. Ik begin met een schone lei lege plastic-afvalzak en ik ben benieuwd hoe leeg die over een week nog zal zijn.

lege plastic-afvalzak

lege plastic-afvalzak

Uit eten

Vandaag is een goede dag om deze week mee te beginnen. Dacht ik. Ik ging namelijk uit eten en hoefde geen boodschappen te doen. Geen mogelijkheden om plastic te kopen dus. Maar ’s middags ging ik naar Trek, een ‘Food Truck Festival’ in Utrecht. Een mond vol, die naam. En ook het festival, want het is een festival dat om eten draait. Heel leuk, lekker en gezellig. Maar op festivals worden natuurlijk altijd plastic bekers gebruikt. Probleem! Maar niet voor mij. Ik had namelijk mijn Keep Cup meegenomen. Ooit gekregen om koffie op het station te kopen, maar ook goed bruikbaar voor sangria op een festival!

ja die zwarte beker is dus van mij

ja die zwarte beker is dus van mij, past veel meer in ook!

Brood

Ook at ik vandaag mijn laatste boterham op.

de laatste!

de laatste!

Ik moet nu dus ergens brood zien te vinden dat niet in plastic verpakt is. En dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken bij Albert Heijn of Jumbo. Misschien het Vlaamsch Broodhuys. Heerlijk brood, heerlijk duur, maar voor zover ik weet wel in een papieren zak verpakt. Een missie voor morgen!

Net wel of net niet?

Deze dag is dus aardig goed verlopen. Maar ik pers ook graag een sinaasappeltje of twee uit. Hoe zit het eigenlijk met die verpakking? Het groene netje lijkt wel van plastic, maar op het label staat:

restafval

restafval

Geen plastic dus? In dat geval kan ik deze week gerust een nieuw netje kopen. Maar ik weet het niet zeker. Weet iemand hoe dit zit?

Wist je dat?

Hoewel deze week natuurlijk draait om het níet gebruiken van plastic, is plastic niet per definitie de slechtste oplossing. In veel kledingwinkels krijg je tegenwoordig papieren tassen in plaats van plastic tassen. Ziet er chiquer uit en voelt verantwoord! Maar het maken van een stevige papieren tas kost veel meer energie en materiaal dan een stevige plastic tas. In dit korte filmpje van Kassa wordt uitgelegd hoe dat kan. Dus zeg je ook in de kledingwinkel met papieren tassen natuurlijk ‘nee’ tegen de tas!

4 gedachtes over “Eerste dag zonder plastic

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s