Bezint eer ge begint. Of beestjes in de tuin

Bezint eer ge begint. Had ik dat maar gedaan…

Toen ik deze woning ging bekijken, dacht ik: yes, een tuin! Het was toen eigenlijk nog geen tuin, het waren alleen maar tegels. Maar ik had gelijk visioenen van de prachtige tuin die het zou worden. Ik dacht aan de mooie bloemen die erin zouden komen. Aan alle groenten en kruiden die ik zou gaan verbouwen. En aan al die uren dat ik heerlijk in de zon kon zitten op mijn relaxstoel.

Tot ik daar ging wonen en erachter kwam dat er nogal wat haken en ogen aan zaten.

Haak en oog 1: de tuin is niet zo groot, dus passen er niet heel veel bloemen, groenten, kruiden en relaxstoelen in.

Haak en oog 2: de tuin is ommuurd door schuren en schuttingen. Die muren houden veel zon tegen. Dus ligt de helft van mijn tuin altijd in de schaduw. En de andere helft ligt slechts een gedeelte van de dag in de zon.

Haak en oog 3: er komen allerlei deuren uit op mijn tuin, en ik moet van de ene naar de andere kunnen lopen. Daar passen dus geen bloemen, kruiden en relaxstoelen.

Haak en oog 4: ik heb geen relaxstoel.

Een deel van die onoverkomelijk lijkende problemen heb ik inmiddels toch overkomen. Met behulp van mijn hovenierbuurman ontstond er een ontwerp waarmee ik van die niet al te grote tuin met veel deuren toch iets leuks kon maken. En met behulp van goede vriend M.v.R. zijn veel tegels verhuisd en kwam er plaats voor aarde. Daarin staan nu toch planten (die, als het goed, is, tegen schaduw kunnen), een paar kruiden en zelfs een boompje. En er is ook ruimte voor een relaxstoel (niet in de aarde).

Niet alleen ik ben blij met dit resultaat, ook het dierenrijk is mij hier dankbaar voor. Het begon met de mieren. Ze krioelden over de tegels, over de planten, tegen de muur, tegen de boomstam. Overal. Gelukkig (nog) niet veel binnen.

En ze nodigden hun vriendjes uit.

Eerst kwam ik veel pissebedden tegen, zelfs paarse tsjernobylpissebedden!

paarse pissebed

paarse pissebed; hij was fel hoor, al zie je dat op deze foto niet zo goed

 

En natuurlijk ook wormen, spinnen, rare veelpotige rondkruipers en meer van dat soort wezens.

Deze morgen ontdekte ik de volgende gaten.

gat 1

gat 1

gat 2 en er zijn ook nog gat 3 en 4 en misschien wel 5

gat 2
en er zijn ook nog gat 3 en 4 en misschien wel 5

Mijn bovenburen schijnen al tijden last te hebben van woelmuizen, dus ik ben bang dat ze de sprong naar mijn tuin gewaagd hebben. Ik moet zeggen dat ik wel onder de indruk ben van hun mooi gegraven gangetjes. Maar ik vind het niet zo leuk als ze mijn planten gaan opeten.

Als iemand overigens andere, betere ideeën heeft over de veroorzakers van deze gangen, mag zij/hij het zeggen.

En toen ik vanmiddag thuiskwam, was mijn halve tuin ineens bezaaid met naaktslakken. Hartstikke gezellig hoor, die slijmerds, maar voor je het weet glij ik uit over al die sporen.

En eten ze al mijn plantjes op.

Ik heb ze heel diervriendelijk allemaal (dat hoop ik tenminste) verzameld en een eind verderop weer uitgezet.

bakkie slakken

bakkie slakken

Nu zitten ze misschien wel bij de buren in de tuin.

Dus. Bij dat tuinieren komt meer kijken dan wat plantjes zaaien en in een relaxstoel zitten (zucht, had ik maar zo’n ding…). Maar ik ga rustig door. En als ik ooit zo’n stoel heb, hoop ik er ook een minuutje van de dag in te kunnen zitten. Dagdromend over biertjes en beestjes…

Een gedachte over “Bezint eer ge begint. Of beestjes in de tuin

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s