Vier je vrijheid!

Waar denk jij aan bij 5 mei? Misschien is je oma op die dag jarig. Misschien ben je op die dag getrouwd. Misschien ben je op die dag aan een nieuwe baan begonnen. Maar hopelijk denk je ook meteen aan Bevrijdingsdag. De dag waarop Nederland na vijf jaar oorlog bevrijd is (over die datum valt te twisten, maar laten we dat maar niet doen, het gaat er juist om dat het getwist voorbij was).

Ik ben blij dat er veel aandacht aan wordt besteed. Al zolang ik me kan herinneren staat deze dag voor mij synoniem aan bevrijding. Een bevrijding die ik zelf nooit meegemaakt heb. Een bevrijding van een oorlog die ik zelf nooit meegemaakt heb.

GELUKKIG!

En dat moet ook zo blijven. Hoewel het sinds die tijd in Nederland de normaalste zaak van de wereld is, zijn er nog zo veel landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Oorlogen, onderdrukking en vervolgingen zijn aan de orde van de dag. Daarom is het ook zo belangrijk om hier in ieder geval een dag in het jaar bij stil te staan. Zodat we even kunnen bedenken hoe blij we hiermee mogen zijn. Zelfs al weten we niet anders.

Ik vind het dan ook vreemd dat 5 mei pas in 1990 werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Voor die tijd werd het slechts eens in de vijf jaar gevierd (waarom? zuinigheid?). Hoewel ik altijd wist dat deze dag belangrijk was, heb ik lange tijd geen weet gehad dat er überhaupt echt iets gevierd werd. Waar ik opgroeide geen bevrijdingsfestival, geen vrije dag, geen feestelijkheden. Pas toen ik in ‘de grote stad’ ging wonen, werd me duidelijk dat hier in veel plaatsen wél aandacht aan besteed werd. Dat het gevierd werd met festivals. Ik was dan ook zeer verheugd (en niet alleen omdat ik van muziek en festivals en biertjes houd, écht niet).

Extra gek vind ik het dat Koningsdag en Koninginnedag altijd wél keihard gevierd worden. Een vrije dag is natuurlijk leuk. En het is natuurlijk ongelooflijk aardig en gul dat onze koningen en koninginnen hun verjaardag met al hun onderdanen vieren (betalen zij zelf ook iets mee aan deze feestjes?). Maar hoe kan het dat iedereen vrij krijgt op Koningsdag, en dat Bevrijdingsdag in principe aan je voorbij kan gaan zonder dat je er iets van merkt? Is onze vrijheid niet belangrijker dan de verjaardag van iemand die toevallig in een bepaalde familie is geboren?

Voor mij in ieder geval wel. En gelukkig kan ik werken wanneer ik wil en dus ook vrij nemen wanneer ik wil. Vandaag ga ik onze vrijheid dan ook even goed vieren in Utrecht. Met een biertje in de hand en met de zon in mijn gezicht. En ik hoop dat iedereen hier vandaag even bij stilstaat, werkend of niet.

PROOST!

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s