10 dingen die je zou kunnen doen als je in Berlijn bent…

… en hoe ons dat is vergaan.

ZON!

ZON!

 • Mensen kennen die daar wonen, zodat je een goede uitvalsbasis hebt – oh ja, en gezelligheid. Wel handig is het dan als je gastheer niet de deur in het slot laat vallen als je aankomt, zonder dat hij de sleutel in zijn zak heeft, waardoor je niet eens de tijd hebt om je slaapplaats te bekijken en je tas uit te pakken, maar direct de stad in moet om daar een beetje in het gras langs het water van de zon te genieten.
  Eigenlijk niet eens zo’n heel slecht scenario, dus besloten we het zo maar aan te pakken.
 • Mensen kennen die daar wonen, zodat je een goede uitvalsbasis hebt – oh ja, en gezelligheid. Wel handig is het dan als niet de volgende dag het internet uitvalt zodat je niet eens van tevoren weet of het die dag wéér zulk mooi weer wordt en als dan niet óók nog eens de douche kapot gaat, waardoor je ongewassen de stad in moet. Terwijl het zo warm en zonnig is dat je misschien wel een beetje gaat zweten. Ook dat scenario voerden wij uit.
 • Een 7-dagenticket voor het openbaar vervoer kopen, zodat je elk moment in de tram, U-bahn, S-bahn of wat dan ook kunt stappen. Zo kun je vermoeide en pijnlijke voeten voorkomen. Denk er dan wel op tijd aan dat dat is wat je kunt doen met dat ticket, nog vóórdat je vermoeide en pijnlijke voeten hebt. Anders loop je net als ik de rest van je tijd daar met vermoeide en pijnlijke voeten rond, zelfs als je in de tram, U-bahn, S-bahn of wat dan ook gestapt bent. (Het ticket moet je weliswaar bij immer chagrijnige mensen kopen, maar je krijgt er wel een zeer nuttig plattegrondje van de stad bij. Helemaal gratis! Wij hebben hier gretig gebruik van gemaakt.)
 • De muur bekijken. Een stukje geschiedenis dat deels weggehaald is door een projectontwikkelaar. Wat nogal zonde is. Wij hebben het stuk dat er nog staat gezien en zijn er zelfs mee op de foto gegaan.
stukje muur

dit zijn wij niet, maar het is wel een stukje muur

 • Een fiets huren. Dat is niet per se nodig als je al zo’n ticket voor het openbaar vervoer hebt gekocht, maar wel als je wilt fietsen op voormalig vliegveld Tempelhof. Door de wind voortgeblazen over de landingsbanen krijg je bijna het gevoel dat je gaat opstijgen. Aan deze ervaring hebben wij toegevoegd: na afloop een koud biertje drinken in de zon. Geen slecht idee, al zeg ik het zelf.
ready for take-off

ready for take-off

 • Currywurst, de echte Berlijnse Wurst. Die koop je dan bij een tentje dat bekend staat als tentje met de beste Currywursten en waar dan ook een lange rij staat, omdat iedereen dat weet.
  Schijnt.
  Ik heb het niet gezien. En ik heb ze niet gegeten. Wel twee Bratwursten, dat dan weer wel.
 • Goedkoop sushi eten. Als sushifan heb je het zwaar in Nederland. Niet omdat het zo weinig te krijgen is (de laatste jaren duikt op iedere straathoek in Utrecht wel een sushitent op), maar omdat het zo duur is. En in Berlijn dus niet, hoorde ik van meerdere mensen. Sushi hebben we wel gegeten, maar goedkoop was het niet. Het restaurant was echter zo mooi en de kaart zag er zo goed uit dat we niet anders konden dan daar gaan zitten.
DSC_0086

mét sashimi!

DSC_0087

en bier!

 • Club-Mate drinken. Dat heb ik gedaan, maar ik zou het je niet aanraden. Is helemaal niet zo lekker.
 • Van de Fernsehturm op de Alexanderplatz over Unter den Linden richting de Brandenburger Tor gaan en dan naar de Reichstag en het Holocaustmonument en vervolgens richting Checkpoint Charlie. Dan heb je gelijk een groot aantal toeristische en historische hoogtepunten gezien en kun je tenminste zeggen dat je daar geweest bent. Wij deden dat gelukkig toen we de fiets nog hadden, want anders hadden mijn arme voetjes het natuurlijk allemaal niet aangekund. Vervolgens zou ik ook nog even naar het Jüdisches Museum Berlin gaan. Een bijzonder gebouw waar je dagenlang in zou kunnen ronddolen (zo lang hebben wij het niet volgehouden, maar alleen omdat we dan de trein terug naar huis zouden missen. En omdat ik vermoeide en pijnlijke voeten had.).
DSC04948

daar word je stil van

 • Uitgaan. Oh ja, uitgaan. Dat hebben we dus niet gedaan. We gingen wel naar een festival dat door The xx was georganiseerd. Dat was dan ook ons hoofddoel in Berlijn. Misschien nog wel beter dan uitgaan. Maar dat weet ik natuurlijk niet, want dat heb ik niet gedaan.

Je zou natuurlijk ook gewoon honderd andere dingen kunnen doen of HIER wat mooie foto’s bekijken.

2 gedachtes over “10 dingen die je zou kunnen doen als je in Berlijn bent…

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s