En er was kaas

Bierkaas, rookkaas, geitenkaas; ja ik heb weer eens kaas gegeten.

De eerste twee kazen klinken als kazen voor het goede leven. En dat zijn ze ook wel. Vooral de bierkaas. Het is geen kaas die vol zit met bier, en je wordt er dus ook niet dronken van. Maar de kaas is gerijpt in bier. Hoe dat precies allemaal werkt, weet ik niet, maar het geeft een verrassend lekker resultaat.

DSC04465

De kaas deed me een klein beetje denken aan de pompoensoep die ik pas had.

Pompoensoep?

Wat heeft dat met kaas te maken?

Niks natuurlijk. Maar in dit geval gaat het om de drank die erdoor zit. In die soep zat witte wijn en hier was iets met bier gedaan.

Alcohol dus.

Vandaar.

Belangrijkste conclusie: de kaas is erg lekker en een aanrader.

Dan de rookkaas.

Zo ongeveer vorig jaar heb ik gerookte kaas ontdekt. En ik ontdekte gelijk dat het erg lekker is. Gerookte kaas is eigenlijk gerookte gesmolten kaas; de kaas wordt gesmolten, in een plastic jasje gegoten waardoor het eruitziet als een worst en dan gerookt. Daarna wordt het weer in plakjes gesneden en heb je gerookte gesmolten kaas.

DSC04729

Een best aparte werkwijze, maar het resultaat is ook in dit geval aardig lekker. Dit keer kocht ik er één waar chili in zat, voor de pit. Het voegde niet erg veel toe, maar was toch weer net iets anders dan de ‘gewone’ gerookte gesmolten kaas.

De laatste kaas is, om volledig te zijn, Erzincan Tulum Peyniri Schnittkäse van het merk Safak. Volgens het recept waar dit door moest, moest ik een Turks kaasje hebben, genaamd peynir. In de Turkse supermarkt was deze natuurlijk wel te vinden.

Maar toen ik hem had gevonden, vond ik er nog één, en nog één, en nog één. En wel steeds verschillende soorten. Blijkt ‘peynir’ gewoon Turks te zijn voor kaas.

Ik koos een mooi blik uit, waar genoeg peynir in zat.

DSC04747

Toen ik hem openmaakte, bleek dat de kaas in het blik geperst was, en er dus niet in één stuk uit gehaald kon worden. Ik schraapte er maar een hoeveelheid af die me wel mooi leek. En de kaas was nog lekker ook.

DSC04748

Een vorm van geitenkaas dus. Lekker zacht en smaakvol. Erzincan is blijkbaar de plaats waar de kaas gemaakt is.

En er zijn nog genoeg peynirs te gaan, Turks of niet.

____

Waarom alleen maar eten wat je kent? Ik koop steeds iets nieuws en laat je hier weten hoe het beviel.

2 gedachtes over “En er was kaas

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s