Stomen

Ik had besloten om te gaan bouillonfonduen. Vroeger vond ik dat altijd geweldig. Lekker met je prikker en schepnetje stukjes vlees en groente door de bouillon halen. En na afloop nog een bakje soep; de bouillon was verrijkt met de smaken van alles wat erdoor was gegaan. Mijn ouders hadden zelfs een heuse stoomboot, wat de hele ervaring nog specialer maakte.

Helaas vond dit feest niet zo vaak plaats als ik wel had gewild. De stoomboot liet namelijk altijd de rookmelder afgaan.

Gelukkig heb ik geen rookmelder in de woonkamer, dus kon ik daar mooi gaan bouillonfonduen. Ik had ook geen stoomboot, maar wel een mooie, speciaal voor deze gelegenheid aangeschafte, fonduepan van Ikea.

Dsc04380

Mooi is ie he!

Voor de inhoud van de fondue bracht ik een bezoekje aan de toko. Ik vermaakte me daar weer prima en dat leverde me weer veel leuke ingrediënten op:

Gedroogde paddenstoelen

Dsc04370

Ok, ik had eigenlijk al weleens gedroogde paddenstoelen gekocht, maar ik weet niet of dat dezelfde waren. De paddenstoelen moet je eerst een tijdje weken in warm water (zodat het plotseling natte paddenstoelen zijn), waarna je ze kunt gebruiken. Het achtergebleven water ging door de bouillon en de paddenstoelen gingen aan de prikker. Ze hebben een behoorlijk sterke smaak, waarvan ik me kan voorstellen dat niet iedereen daarvan houdt. Maar ik houd daar wel van en ze waren erg lekker!

Visballetjes

Dsc04363

Een idee van mijn kookboek. Helaas keek ik in de toko even alleen naar de prijs en niet naar de inhoud. Pas thuisgekomen zag ik dat de balletjes van surimi gemaakt waren. Surimi wordt wel gemaakt van vis, maar daar wordt nog van alles mee gedaan. Volgens Wikipedia: “Het vlees van vis (…) wordt eerst fijngehakt. Daarna kan het eventueel meerdere keren gespoeld worden om ongewenste geurtjes te verwijderen (Het moet natuurlijk vooral niet naar vis ruiken! RV). Het resultaat wordt vervolgens gestampt, verpulverd en omgevormd tot een gelatine-achtige pasta. Afhankelijk van de gewenste textuur en smaak van het eindproduct, wordt deze pasta gemengd met verschillende toevoegingen.”

Wat er ook nog over gezegd wordt: “… en die een rubberachtige textuur krijgt wanneer het wordt gekookt.”

En dat is alles wat erover gezegd hoeft te worden.

Choisum / Choisam / Choisom / Choi som / Choy Sam / Tsoi sim / Tsoi sam / Brassica parachinensis / Chinese bloemkool

Dsc04381

Deze Chinese groente lijkt in een identiteitscrisis te verkeren, want hij leeft onder vele namen. Terwijl hij onder andere ‘Chinese bloemkool’ wordt genoemd, lijkt hij qua smaak meer op paksoi. Een moeilijke kwestie, maar gelukkig makkelijk te bereiden. Hij hoeft alleen even geblancheerd te worden (wat best een beetje handig is als je gaat bouillonfonduen) en dan is hij klaar om te eten. Hij kan zelfs ook rauw gegeten worden, dus als er iets fout gaat met de bouillonfondue is dat niet eens een probleem.

Baby kailan

Dsc04359

Sorry, baby kailan wilde niet uit het zakje voor de foto.

Kailan wordt dan weer Chinese broccoli genoemd. Of Chinese boerenkool of Gailan. De smaak lijkt een beetje op broccoli, wordt erover gezegd. Er wordt ook gezegd dat kailan kan helpen bij gewichtsverlies en bij het handhaven van een gezonde en stevige huid omdat het laag in calorieën is en rijk aan vitaminen en mineralen. Ik geloof dat allemaal wel. Het hoefde in ieder geval ook niet lang gekookt te worden, maar was wel soms wat moeilijk op te vissen met mijn schepnetje. Ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat deze eigenschappen van kailan ook op baby kailan van toepassing zijn.

Pruimensaus

Dsc04366

Deze was om de gefonduede stukjes vlees, vis en groente doorheen te halen. Ik vond het sausje verrassend lekker. Deed een klein beetje denken aan de ingelegde gember die je bij sushi krijgt. Maar dan anders.

Vermicelli

Dsc04362

Na het bouillonfonduen, kun je dus de bouillon ook nog opeten. En daar kun je dan bijvoorbeeld noedels door doen. Ik had deze Chinese vermicelli gekocht. Toen we de bouillon gingen eten, vergat ik deze echter, dus heb ik deze nog niet kunnen beoordelen.

Al met al was het een geslaagde sessie. Hierbij wel een waarschuwing voor als je het ook een keer wilt uitproberen: mensen kunnen rare verschijnselen gaan vertonen.

Dsc04374

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s