(Geen) Harrie

Vandaag eens wat serieuze zaken. Sinds een paar weken is in mijn mooie stadsie Utreg de discussie over koopzondagen losgebarsten. Momenteel is het alleen de eerste zondag van de maand koopzondag. En hoewel in 2005 in een referendum 65% van de inwoners van Utrecht te kennen heeft gegeven tégen een wekelijkse koopzondag te zijn, vond een aantal mensen het toch nodig om plotseling een ‘burgerinitiatief’ te beginnen vóór een wekelijkse koopzondag. Nu begrijp ik dat zo’n peiling niet eeuwig geldig is, maar om er nou zo snel al op terug te komen lijkt mij toch iets te veel van het goede.

Nu zijn er natuurlijk genoeg argumenten te verzinnen om voor dan wel tegen de wekelijkse koopzondag te zijn, maar daar ga ik het nu niet over hebben. (Al wil ik best even vermelden dat ik tegen ben, voornamelijk vanwege mijn liefde voor de kleine winkeliers in Utrecht (waarmee eerder mensen met kleine winkels worden bedoeld, dan kleine mensen met winkels)).

Ik wil het hier vooral hebben over de campagne die gevoerd wordt door de mensen die iedere zondag een koopzondag willen. Op deze campagne, die ‘Utrecht wil elke zondag open’ heet, valt veel aan te merken. Op de site van de tegencampagne (‘Utrecht is geen Harrie’) worden de bezwaren duidelijk weergegeven:

Harrie2

Wat mij persoonlijk nog het meest irriteert (ik ben nou eenmaal wel klein, maar geen winkelier), is de manier waarop wij als Utrechtse burgers aangesproken worden door de mensen achter deze actie. Er wordt gebruik gemaakt van een kinderlijk poppetje dat een T-shirt draagt met de intelligente tekst ‘I shopping’. Rondom deze ‘Harrie’ zijn twee filmpjes gemaakt, die duidelijk moeten maken waarom de koopzondagen zo belangrijk zijn. Blijkbaar denken de makers dat de Utrechters en Utrechtenaren debiel zijn en niet kunnen nadenken. Kijk en huiver:

Hoewel ik het belangrijk vind dat mensen in begrijpelijke taal worden toegesproken, zonder dat ze zich door allerlei juridische en andere moeilijke termen hoeven te worstelen, vind ik het ook belangrijk dat ze serieus genomen worden. En dat voel ik me absoluut niet door deze filmpjes. Alleen al daardoor zou ik tegen stemmen.

En dan durven ze ook nog eens dit te schrijven:

Harrieface2

Laat die handige Harrie maar lekker naar Amsterdam gaan. Daar voelt ie zich vast beter thuis.

2 gedachtes over “(Geen) Harrie

  1. Lennert zegt:

    Het zal mij eerlijk gezegd aan mijn reet roesten of die winkels wel of niet open zijn, maar als je op zo’n manier campagne gaat voeren ben ik toch eerder geneigd om tegen de koopzondag te zijn…. Het treurige is dat er nog mensen geld verdienen aan het voeren van dit soort campagnes ook.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s