Als de wereld stopt met draaien

Gisteren was het dan zover. Zelfs serieuze nieuwsrubrieken als het NOS-journaal, het Rtl4-journaal, EenVandaag en RTLBoulevard, en belangrijke mensen besteedden er aandacht aan: de laatste aflevering ooit van As the World Turns, ook bekend als ATWT. Wie deze prachtige zeepserie niet kent (bestaan die mensen?), raad ik aan Yv0ns column te lezen.

Hoewel ik het al een tijdje niet meer volg, heb ik wel een ATWT-periode gekend. Deze periode diende zich aan toen ik mijn eerste scriptie moest schrijven en ik een nuttige tijdsbesteding zocht. De periode strekte zich uit over de periode dat ik mijn tweede scriptie moest schrijven en ik wederom een nuttige tijdsbesteding nodig had, het moment dat ik werk had gevonden waarbij ik al vóór vijf uur weer thuis was en toen ik helemaal geen werk had. Maar opeens was het over. Ik had er om de een of andere reden geen behoefte meer aan en wonderbaarlijk genoeg miste ik het geen moment. Geen afkickverschijnselen te bespeuren. Mijn leven bleek zonder deze figuren ook nog interessant genoeg te zijn. Dat was wel fijn.

Zo af en toe zag ik nog eens een stukje. Dan waren er intussen weer bijzondere relaties ontstaan, ontvoeringen en geestesverschijningen geweest, mensen uit de dood opgestaan of baby’s verwisseld. Ik vroeg me wel even af hoe het weer zo ver had kunnen komen, maar hé, alles kan in Oakdale. En ik ging weer snel door met het echte leven. Maar nu was het dus bijna voorbij. Een tijdperk. 54 jaar. En hoewel ik wat afleveringen gemist had, kon ik deze laatste aflevering toch echt niet missen.

ATWT is altijd een geliefd gespreksonderwerp op verjaardagen van Yv0n. Zij kijkt ernaar en een paar vrienden en vriendinnen van haar ook. Er kan uren gepraat worden over deze wonderlijke serie. En omdat ik het minst lang had gekeken, leer ik daar steeds weer nieuwe dingen. Over bijzondere familierelaties en nog bijzonderdere gebeurtenissen.

Nu had Yv0n het geniale plan opgevat om samen het afscheid te vieren. Op die manier zou het iets beter te verdragen zijn. Een geweldig idee, dus kwamen we gisteravond bij elkaar om de laatste momenten van het stadje Oakdale te beleven. Ik vroeg me af wat er zou gaan gebeuren. Er was pas iemand overleden (zo’n stukje wat ik toevallig gezien had), dus misschien zou wel iedereen op de begrafenis aanwezig zijn en er een bom op vallen. (Helaas heeft bij bijzondere gebeurtenissen als begrafenissen en bruiloften iedereen in Oakdale altijd belangrijkere dingen te doen, dus daar is het nooit zo druk. Geen optie dus.) Misschien zou een wraakzuchtig persoon uit het verleden terugkomen en iedereen vergiftigen. Zoiets was al eerder geprobeerd, maar toen was het mislukt. Wat er ook zou gebeuren, het moest toch iets spectaculairs (en vooral vergezocht) zijn.

Spectaculair was het helaas niet. Vergezocht wel. Love was in the air en iedereen was lief en aardig voor elkaar. Mensen die elkaar in het verleden bijna vermoord hadden, waren nu gelukkig samen. Vrouwen die jaren vochten om dezelfde man vroegen nu aan elkaar of ze peetouders voor de kinderen wilden zijn. Bedrijven en contracten die tot op het bloed bevochten waren, werden opgegeven omdat de eigenaren zich met hun man dan wel vrouw gingen terugtrekken. Een en al zoetsappigheid en gekwijl. Dingen die je normaal gesproken nóóit in Oakdale ziet, waren nu het énige wat je er zag.

Jammer van dit einde.

Gelukkig konden we samen nog wel mooie herinneringen ophalen. Herinneringen die ik veelal zelf niet had, maar waarvan ik nog steeds nieuwe dingen kon leren over bruiloften, echtscheidingen, wijnkelders en brainwashing. We konden erom lachen en terugdenken aan die mooie tijden.

Dit was een beter afscheid dan de aflevering zelf.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s