De keuzes die je maakt

Het leven bestaat voor een groot deel uit het maken van keuzes. Iedere dag weer moet je constant kiezen (Ga ik mijn bed uit of niet? Welke kleren doe ik aan? Wat zal ik op mijn weblog schrijven?). Jammer dus dat ik daar niet zo goed in ben. Het nemen van beslissingen en besluitvaardigheid zijn ook niet mijn sterkste punten. Of het nou gaat om simpele (maar toch wel belangrijke) zaken als ‘zal ik mijn haar nou weer eens laten groeien, of toch nog korter laten knippen’ of om levensgrote vraagstukken als studie, werk en het avondeten, meestal gaat het bij mij niet van een leien dakje. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat ik een leuk jurkje/tasje/paar schoenen/vulmaarin zie en twijfel of het leuk genoeg is om mijn geld aan uit te geven. Dan loop ik er een paar keer langs, blijf er een tijdje bij staan kijken en denk heel hard na hoe het eruit zou zien als ik het zou dragen. Daarna loop ik er nog een paar keer langs en vervolgens ga ik weer naar huis. Nog op weg naar huis denk ik al dat ik het misschien toch even had moeten passen. En dat het toch eigenlijk wel heel leuk was. Voor ik thuis ben heb ik bijna al besloten om het toch maar te gaan kopen. Maar nog niet helemaal, want de twijfel blijft nog steeds. Tot ik na een week toch maar weer terug ga naar de winkel, in de veronderstelling dat ik het toch maar ga kopen, en al bedacht heb wanneer ik het ga dragen, en in de winkel tot de conclusie kom dat het er niet meer is. Jammer. Of het is er nog wel, maar is in mijn hoofd wat mooier geworden dan het eigenlijk was. Dus ga ik toch maar weer naar huis.

Wat ga ik eten? Thuis al erg, in een restaurant helemaal. Soms is de bestelling al opgenomen en vraag ik of ik het nog mag veranderen. En twijfel ik daar achteraf toch weer over. Mijn tafelgenoten lijken dan meestal een betere keuze te hebben gemaakt.

Studies; daar heb ik er al meerdere van gedaan. Onderwerpen voor papers en essays; die kwamen meestal ongeveer de dag voor ik het essay moest inleveren. Spreekbeurten, vroeger op school; ook altijd zo’n gedoe.

Wat ga ik met oud en nieuw doen, ook zo’n leuke. Op de dag zelf weet ik vaak nog steeds niet waar ik ’s avonds te vinden zal zijn.

Zal ik naar Werchter gaan? Zal ik naar Lowlands gaan? Oh nee, dat kan niet meer, want dat is tegenwoordig alleen voor mensen die al driekwart jaar van tevoren kunnen besluiten dat ze daar naartoe gaan en dan gelijk een kaartje kopen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bovenstaande voorbeelden (waar ik ook niet uit kon kiezen en dus allemaal maar noemde) geven wel aan hoeveel moeite ik heb met het doorhakken van knoopjes en knopen.

Deze week heb ik mezelf echter verbaasd! In één avond, een kwestie van twee á drie uur tijd, heb ik over een vakantie gedacht, gesproken en besloten. En als klap op de vuurpijl heb ik de vakantie op diezelfde avond ook al geboekt! Ga ik op vakantie? Waar ga ik naartoe? Wanneer ga ik? Hoe ga ik? Met wie? Al die vragen, al die keuzes, in één klap beantwoord. Dat voelt raar. Maar toch ook wel weer goed. Dat moet ik vaker doen. Misschien…

 

9 gedachtes over “De keuzes die je maakt

  1. Maarten zegt:

    Vast wel eens over gedacht om van schrijven je vak te maken, maar ws tot nu toe niet kunnen kiezen. Maar ik weet zeker, als column in viva, margriet, libelle, play-boy of wat dan ook zou het niet misstaan! Dank voor een paar leuke minuten tijdens het lezen.( zit je nog te dubben of je gaat vertellen waar de vakantie heen gaat? )

  2. hennie zegt:

    Inderdaad zo herkenbaar haha en ben het helemaal eens met Maarten hoor je schrijft zo lekker het leest iedere keer weer als een trein maar 1 ding je stukjes zijn steeds veel te kort.

  3. rosannevermaat zegt:

    Na een dagje twijfelen hier toch maar een reactie. Bedankt voor de complimenten. En hoe meer ‘spannende’ dingen ik meemaak, hoe meer ik schrijf 😉 De vakantiebestemming is trouwens Jordani??. Wel pas in mei, dus daar moet ik nog wel even op wachten.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s