Marmite

Je houdt er van, of je gruwt er van: Marmite. Bij ons thuis werd het steevast op zijn Nederlands uitgesproken als “marmiet”. Op onze eettafel was dit zoute goedje niet weg te denken. We aten het op ons brood, een cracker, of op de kaas op het brood. Hoewel, mijn moeder deed hier niet aan mee. Zij was hier niet mee opgegroeid en gruwde ervan. We hebben het geleerd van mijn vader. Bij zijn moeder was zelfs de grote versie van 500 gram (denk ik, het was in ieder geval een heel grote pot) te vinden.

Bij de meeste van onze vriendjes en vriendinnetjes was deze groentespread niet bekend (overigens werd het bij ons wel iets minder populair toen we erachter kwamen dat er groente in verwerkt is). In ons gezin gaat nog altijd het fameuze (en misschien iets overdreven) verhaal rond over een vriendje van een van mijn broers die eens bij ons kwam eten. Hij dacht dat het appelstroop was en ondanks onze waarschuwingen smeerde hij een dikke laag Marmite op zijn boterham. Bij de eerste hap gruwde hij en begreep hij gelijk waarom we hem hadden gewaarschuwd.

Onder de mensen die wel bekend zijn met Marmite bestaat een tweestrijd. Er is de groep met liefhebbers van het heerlijke spul (ook alien Paul is fan) en je hebt de groep mensen die gruwt van de zoute bruine spread. De makers van Marmite zijn hiervan op de hoogte en hebben er mooi op ingespeeld: op de Marmitesite kun je kiezen of je een lover of hater bent en kun je discussiëren op het forum. Voor de liefhebbers is er zelfs allerlei merchandise te koop, van posters tot kleding tot boeken tot computermuizen aan toe. Ook voor de haters zijn er T-shirts te koop. Een van de mooiste vind ik toch wel het fietsjasje. Wie wil daar nou niet in gezien worden?

Marmite: Marmite Toastie Cycling Jacket - Ladies

Ook zijn er mensen (waarschijnlijk alleen de lovers) die mooie gedichten over hun geliefde broodbeleg/smaakmaker schrijven:

Dsc09004

Het mag duidelijk zijn dat ik tot de lovers behoor. Helaas moet ik bekennen dat ik het zelf al erg lang niet meer op heb. Na het bekijken van de website krijg ik er wel weer trek in. Ik heb echter één ding gevonden dat ik nóóit wil proberen:

Marmite: Marmite Milk Chocolate Bar

3 gedachtes over “Marmite

  1. Janny Vermaat zegt:

    Hoi Roos,Tegenwoordig doen we m??????nden met een klein potje, ik moet er nog steeds niets van hebben! En chocola met marmite lijkt me helemaal gruwelijk!

  2. Lennert zegt:

    Haha inderdaad, toen ik er als kind achter kwam dat het eigenlijk bruine bonen extract of groente extract was heb ik het volgens mij wel een tijdje links laten liggen. Dat pak is gaaf!

  3. Martijn zegt:

    Volgens mij is het een gist extract en ik heb eens gehoord dat de Marmite maker gist afval van grote brouwerijen overneemt als grondstof voor Marmite.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s