Proost

Wat neem je mee naar een wijnproeverij? Je hond en kleine kinderen. Tenminste, zo bleek gisteren toen we in Fort aan de Klop aankwamen om, je raadt het al, wijn te proeven. De twee dingen die ik (als ik ze had) hier zo ver mogelijk vandaan zou willen houden, zijn voor sommige mensen blijkbaar onmisbaar bij deze gelegenheid. Ik nam gewoon mijn oom en tante mee. Beter gezegd: mijn oom en tante namen mij mee; hun nichtje dat al wel een tijdje de gerechtigde leeftijd heeft om op dit soort bijeenkomsten gedoogd te worden. Niet te vergelijken dus met mensen die hun kleine kinderen meenemen. Of ze die kinderen wel in de gaten hielden in de nabijheid van al deze alcoholische versnaperingen begon ik me af te vragen op het moment dat een van die achtjarige jongetjes mij begon te betasten. Gelukkig was het maar één tast en leek het me niet nodig om hem aan te pakken. Toch toonde het voor mij nog eens extra aan dat kleine kinderen niet op wijnproeverijen thuishoren. En honden ook niet, dat behoeft wat mij betreft geen verdere uitleg.

Goed, het wijn proeven zelf was uiteindelijk een aangenaam tijdverdrijf. De Spaanse leverancier had alleen witte wijn, terwijl ik had besloten alleen rode wijn te gaan proeven. De Oostenrijkse had een rode wijn die mij niet zo kon bekoren, gelukkig maakte de leuke leverancier dat weer goed. De rest van de wijnen waren als een buffet opgesteld en daar mocht je jezelf van bedienen. Omdat ik geen enkel verstand heb van wijn en wijn proeven (als ik in de supermarkt sta kijk ik welk etiket ik mooi vind en of ik de prijs niet te hoog maar ook niet te laag vind, thuisgekomen hoop ik maar dat ie ook nog een beetje smaakt), liet ik mij leiden door mijn tante. Hoewel zij vaker naar wijnproeverijen gaat zei ze er ook niet zoveel verstand van te hebben. Haar tactiek sprak me echter wel aan: kijk in het boekje naar de prijzen. Begin met de goedkopere wijnen en ga langzaam door naar de duurdere. Dat is best logisch, omdat de duurdere meestal wat zwaarder zijn dan de goedkope. Je sluit af met de duurste, waarvan je geen klein laagje om te proeven neemt, maar een gewoon glas om leeg te drinken. (Overigens hoorde bij de tactiek van mijn tante ook dat je de wijn die je proeft niet uitspuugt, maar gewoon opdrinkt, wat ik ook wel kon waarderen.)

Zo heb ik aardig wat wijnen kunnen proeven. Sommige waren lekker, andere iets minder, enkele heb ik niet eens opgedronken. Maar of ik deze kennis nog kan terughalen en gebruiken als ik de volgende keer wijn ga kopen betwijfel ik ten zeerste. Dan ga ik wel weer gewoon naar de etiketten kijken.

Er werd ook gezorgd voor hapjes, door een biologische slager. Hij had plankjes met verschillende kazen, wat speciale hammen en gerookte kip, garnalen en coquilles. Erg lekker, maar je moest wel zorgen dat je de aanvoer van de hapjes in de gaten hield. Blijkbaar had niemand van tevoren gegeten en erop gerekend dat hier veel te halen zou zijn. Dit ‘veel’ viel een beetje tegen, dus werden de mensen van de bediening direct bestormd als ze de zaal binnen kwamen. Ik had ook medelijden met de mensen die buiten stonden (daar was de tafel met Italiaanse wijnen), omdat het eten die locatie nooit bereikte.

Na ongeveer tweeënhalf uur besloten we dat onze wijnkennis weer genoeg opgevijzeld was en gingen we naar huis om te eten. Bij het eten dronken we nog een lekker glaasje wijn.

Een gedachte over “Proost

  1. Leon Buijs zegt:

    Leuk geschreven 🙂 Ik heb het idee dat het lastig is om verschillende wijnen achter elkaar te proeven en te beoordelen omdat de smaak van de eerste wijn je indruk van de tweede sterk be??nvloed. Laat staan de derde, etc.Extreem voorbeeld: Als ik eerst iets zoets, zoals limonade drink, smaakt koffie daarna veel bitterder dan wanneer ik daarvoor niets zoets gegeten of gedronken heb.

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s