Vervolg

Na de zware reis was het natuurlijk feest; maandag was mijn verjaardag. De zon scheen dus het beloofde een mooie dag te worden. Ik slaagde erin nog een paar droge kleren bij elkaar te rapen, maar ik moest wel heel de dag op slippers lopen, mijn schoenen waren nog steeds doorweekt. We begonnen met een lekker ontbijtje in de zon. Vervolgens besloten we de stad een beetje te gaan verkennen. We zagen gelijk al dat in de souq (markt) genoeg souvenirs te vinden zouden zijn, daar hebben we dan ook veel tijd doorgebracht. Tussendoor hebben we een deel van de oude stadsmuur bewandeld en genoten van het uitzicht op de oceaan, in de zon natuurlijk. Zo’n dagje winkelen was ook handig voor de andere meiden, omdat ze er zo precies achter konden komen wat ik leuk vond. Dat kwam van pas voor het kopen van cadeautjes.

Nadat we in een leuk restaurantje gegeten hadden, hebben we koekjes gekocht en gingen we op zoek naar de ‘alcohol shop’ die in de Lonely Planet aangegeven stond. Want na 4 weken wilden we wel weer eens een feestje vieren met een biertje erbij. Na lang twijfelen hebben we iemand gevraagd waar de winkel was, maar toen bleek dat deze al gesloten was, we waren te laat. Dan maar Fanta. Bij het nuttigen van de Fanta en koekjes kreeg ik cadeautjes, jippie! Babouches (Marokkaanse slippers) en een sjaal waarover ik ’s middags had staan twijfelen. Helaas was iedereen (inclusief ik) erg moe, dus was het ‘feest’ al om 10 uur afgelopen, toen gingen we slapen.

De volgende dag hebben we de haven van Essaouria bezocht, waar het wemelt van de zeemeeuwen. Weer een goede plek om foto’s te maken. ’s Middags hebben we bij een man in zijn winkeltje thee gedronken. De gastvrijheid is hier erg groot (al heeft niemand er een probleem mee als je ook iets koopt nadat je thee gedronken hebt). Helaas wordt dit een beetje verpest door vooral de jongere verkopers. Zij zijn vooral opdringerig en vervelend. Gelukkig zijn er ook nog hele leuke en aardige mensen die erg gastvrij en behulpzaam zijn.

’s Avonds werden we uitgenodigd om bij Aziz te eten en hebben we een beetje de verkiezingen in de VS gevolgd. De volgende ochtend was het alweer vroeg tijd om op te staan, omdat we met de bus naar Marrakech gingen. Deze reis was een stuk beter dan de vorige. Het was lekker warm en in een reis van 2,5 uur hebben we zelfs nog een koffiepauze gehad, perfect! In Marrakech aangekomen scheen de zon en was het warm. We zijn eerst naar onze ‘riad’, een guesthouse, gegaan. Deze was erg mooi maar koud. In de zomer is dat vast erg fijn, nu niet zo. Naar buiten dus, de zon in. We besloten eerst rechtsaf te gaan om de buurt te verkennen. Dit was geen goed idee, want daar was niks te doen. Wisten we dat ook weer. Daarna de andere kant op gegaan, richting de souq en Jamaa el Fna, hèt plein waar alles gebeurt. In tegenstelling tot de relaxte sfeer in Essaouira, is Marrakech zenuwslopend. Het meestgebruikte vervoersmiddel is de brommer of scooter, en of je nou door een grote straat moet of in de kleine, smalle straatjes van de souq, je kunt deze altijd gebruiken. En de snelheid hoef je niet aan te passen aan de mensen die er lopen, na een keer toeteren moeten ze gewoon maar aan de kant gaan. Als voetganger heb je het hier dus niet makkelijk, je moet constant op je hoede zijn. Daar komt nog eens bij dat de verkopers erg opdringerig zijn en je zo hun winkel in trekken. Daar moet je dus ook voor uitkijken. Voor je rust moet je niet in Marrakech zijn.

Het grote plein is continu vol met mensen. Het aantal toeristen viel nu best mee, maar in de zomer wil ik hier niet komen, dan kun je helemaal nergens meer lopen. Op het plein is erg veel lawaai, omdat hier slangenbezweerders, ‘storytellers’, muzikanten en meer van dat soort mensen zijn. Kijk uit dat je niet te dichtbij komt, want als je hun show bekijkt moet je betalen (waar ik ze niet helemaal ongelijk in geef, maar ik als echte Hollander heb dat er natuurlijk niet voor over). ’s Middags worden er op het plein allerlei eetstalletjes opgezet waardoor je er ’s avonds voor niet al teveel geld kunt eten. Ook staan er karren waar ze versgeperste sinaasappelsap verkopen voor maar 3 dirham (ongeveer 30 cent) per glas! Geweldig.

Donderdag waren we al het ‘gesouq’ zat en besloten we een aantal dingen te gaan verkennen. We hebben een koranschool bezocht (niet meer in gebruik), een museum en veel gelopen en veel gebouwen van de buitenkant gezien. Weer genoeg fotomateriaal!

Vrijdagmiddag om 5 uur nam ik samen met Solene de trein terug naar Rabat. Normaal gesproken zouden we tussen 9 uur en half 10 aankomen, onze machinist vond het echter nodig heel vaak en heel lang te stoppen, waardoor het al 11 uur was toen we eindelijk terug in Rabat waren. Gelukkig waren we nu niet natgeregend en hadden we geen ijskoude trein, waardoor het allemaal wel te doen was. Thuis aangekomen had ik een nieuwe huisgenote, een meisje uit de VS. Nu is er iemand die ik versta, joepie!!!

4 gedachtes over “Vervolg

 1. Lennert zegt:

  Juist ja, leuk hoor. Koffiepauze las ik, ik ben trots op je dat je eindelijk koffie bent gaat drinken. En euhm over die Amerikaanse, een Amerikaan in die streek is natuurlijk een spion he, dus blijf op je hoede want voor je het weet sta je bij hun regering te boek als al quaida strijder.

  Tabee!

 2. Dirk zegt:

  ik begrijp dat je weer aardig opgemonterd bent, dus het is niet snik, snik, nu is het alweer zoveel nachtjes geleden dat ik jarig was. Mooie foto’s en het blijven avonturen.

  Dirk en Willy

 3. Jeroen zegt:

  Hey Rosanne! lang niet gesproken, klinkt goed je verhalen!
  Zo’n Arabisch badhuis zijn wij ook naar toe gegaan in Granada, is inderdaad erg tof.
  Veel succes en plezier nog!

 4. Ilona Vermaat zegt:

  Heej nichtje!

  Hoe is het met je? Als ik het zo lees heb je het super naar je zin!
  Leuk dat we je kunnen volgen!
  Ik zit inmiddels weer in ons eigen kikkerlandje!
  Nog twee weken en dan ga ik ook weer op reis!

  Veel liefs uit Hellevoetsluis

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s