Hammam-ervaringen

Misschien blijf ik hier wel wonen. Gisteren ben ik naar de hammam (badhuis) geweest en ik vond het super. Van tevoren was ik een beetje bang gemaakt door een paar van mijn mede-cursisten. Zij werden heel erg aangestaard en bijna gedwongen om al hun kleren uit te doen (terwijl de meeste vrouwen minstens hun onderbroek aanhouden). Gelukkig viel dit bij mij hartstikke mee (of zag ik het niet doordat ik mijn bril niet op had?). Ik ging met een van mijn ‘zussen’ mee dus zij kon me precies vertellen hoe alles werkte. Eerst haal je een paar emmers water waarmee je jezelf begiet. Dan maak je van een bruin goedje met henna en water een papje waarmee je jezelf insmeert. Dat spoel je weer af en vervolgens ga je jezelf met een heel ruw soort van washandje schoonschrobben. En dat niet zomaar even, dat moet met veel kracht gebeuren. En toen ik het bij mij na een kwartier wel genoeg vond (ik had alle lichaamsdelen al knalrood geschrobd), ging mijn ‘zus’ Meryem nog zo’n tien minuten door. Vervolgens nog wassen met zeep en daarna de haren. Eerst met shampoo, dan henna, dan weer shampoo, vervolgens nog wat conditioner. Zo’n hammambezoekje doe je niet binnen een uur.

Het was wel erg veel herrie, een holle ruimte vol met vrouwen en schreeuwende kinderen, en heel erg warm. Maar ik vond het superrelaxed. En na het wegschrobben van al mijn dode huidcellen had ik een superzacht huidje.

Een ander voordeel is de djellaba. In huis dragen veel vrouwen verschrikkelijke huispakken/pyjama-achtige kleren (die er overigens wel heerlijk warm en zacht uitzien) en als je dan naar buiten gaat hoef je er alleen maar een djellaba over aan te trekken. Niemand die ziet wat je eronder draagt. Dan doe je nog een hoofddoek op, hoef je er ook niet over in te zitten hoe je haar zit. Kan niet beter!

Helaas is het vannacht begonnen met regenen en gaat het nu al zo’n beetje de hele dag door. Hier is iedereen blij, omdat het niet zo vaak regent. Ik heb deze zomer echter al genoeg regen gezien en heb liever de zon. We zullen zien hoe het morgen is.

4 gedachtes over “Hammam-ervaringen

 1. Janny zegt:

  Hoi Roos,
  Daar hoef je niet voor in Marokko te blijven wonen hoor, hier in Nederland zijn ook diverse hammams! Al is het natuurlijk wel fijner als buiten de zon schijnt na de hitte binnen, dan is de overgang niet zo groot.

  Liefs,
  mama

 2. Dirk zegt:

  Hoi Rosanne,

  je ziet dat de reclame werkt, ik had al eens vaker gekeken, maar de berichten op je website zijn wel erg lang. Vondellaan pik je even mee als je een minuutje hebt, Marokko vraagt wat meer. Je Frans en Arabisch trekken behoorlijk bij begrip ik, al is het al snel beter dan het mijne, daarvoor hoef je niet naar taalles.

  groeten

  Dirk en Willy

 3. Djekkie zegt:

  Roosje, wat leuk allemaal zeg! Leuke foto trouwens. Wist je, dat bij dat torentje je gewoon dat gebouwtje in kan lopen, die trap op (links of rechts maakt niet, ze komen allebei op hetzelfde punt weer uit) en dat je dan bij een paar Marokkanen op de binnenplaats/tuin staat? Wij werden een beetje raar aangestaard, en zijn em toen gesmeerd, maar het is wel een leuk gebouwtje. Net een gevangenis he.

  De Liquor store al gevonden?

  Later!

 4. Rianne zegt:

  He Rosanne!!
  Gelukkig heb je het wel naar je zin daar!!
  Maar eh… wel weer terugkomen he!!! Trouwens als je daar gaat wonen hebben we natuurlijk wel een mooi vakantie adresje! hmm…. 😉
  Geniet ervan!!
  Liefs Rianne

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s