Pasen enzo


Iedereen al druk bezig met paaseitjes zoeken? (Ikzelf heb ze gister al bij de Kruidvat gevonden ;)). Het joodse paasfeest is maandagavond al begonnen. Ik ben deze dag in het rusthuis geweest waar ik heb geholpen met alles klaarmaken voor het begin van het feest. In de eetzaal hebben we de tafels feestelijk gedekt met donkerrode tafellopers, zilverkleurige kandelaars en mooie bloemstukken. Hier zou ’s avonds laat de Seidermaaltijd genuttigd worden, die het begin van Pesach inluidt. Omdat dit pas om tien uur zou beginnen en niet iedereen daaraan mee zou doen, werd er in een andere zaal gewoon om zes uur eten opgediend. Ook deze tafels waren al mooi versierd en het paasverhaal werd alvast verteld. Hier heb ik samen met drie anderen het eten opgediend en natuurlijk moesten we hier zelf ook wat van proberen. Vooraf kregen ze gefillte fish. Dit zijn verschillende soorten vis, gepureerd, en hier waren dan een soort koekjes van gemaakt. Klinkt raar en ik zou er ook niet veel van op kunnen, maar een beetje was best lekker. Daarna groentebouillon en vervolgens lamsrollade met salade. De salade was lekker, maar van het vlees kreeg ik helaas niks. En als laatste nog… chocoladetaart! Deze was erg lekker en zo had ik in totaal al wel een halve maaltijd binnen. De bewoners van het rusthuis konden het duidelijk zeer waarderen want na afloop waren er verschillenden die ons bedankten voor we weggingen. Dat is toch leuk.
Van zo’n hele dag rondlopen kreeg ik wel zere voeten en ik was dan ook blij toen we rond acht uur naar huis gingen, zodat ik even kon uitrusten. Dit rusten duurde niet al te lang, want om negen uur moest ik alweer terug. Ik mocht namelijk meedoen aan de Seidermaaltijd! Goed voor mijn onderzoek dus en voor een gratis maaltijd 🙂 Het eten was hetzelfde als eerder op de avond, dus het meeste had ik al op, maar ik lustte best nog een portie! De avond werd geleid door een oudere man, die in Antwerpse joodse kringen geloof ik wel bekend is. Hij las het verhaal voor en zei wanneer er wat gegeten kon worden. Bij deze maaltijd horen namelijk ook wat symbolische etenswaren, die doen herinneren aan de uittocht uit Egypte. Ook moeten er vier glazen wijn gedronken worden. De eerste twee waren best snel achter elkaar dus ik dacht dat met dat tempo iedereen wel snel gezellig zou zijn. Daarna ging het echter wel wat langzamer. Er waren ook mensen die druivensap dronken in plaats van wijn, dus die gezelligheid viel wel weer mee. Zelf kon ik ook niet aan die vier glazen voldoen; de nacht ervoor was ik geterroriseerd door hongerige vrouwtjesmuggen, dus ik had niet veel geslapen. Van rode wijn kan ik ook nogal slaperig worden, en aangezien dit toch allemaal voor mijn onderzoek was, moest ik wel een beetje bij de les blijven! Matzes heb ik wel gegeten.
En vandaag was dan ons ‘eigen’ paasfeest. Samen met Brigitte heb ik ‘gepaasbrunched’. Mét gekleurde eieren en croissantjes die maar niet gaar werden maar wel zwart. Maar wel gezellig 🙂 De rest van de dag hebben we gevuld met haar verven, Gilmore Girls kijken (ja er zijn nog genoeg afleveringen), biertje drinken in de zon op het terras, en ijs eten in de zon en wind aan de Schelde. Een drukke dag dus weer, ik zal morgen maar weer wat rustiger aan doen 😉

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s