Het verhaal

Hier een korte uitleg, die hopelijk een beetje juist is.
(Bijna) iedereen zal wel weten dat christenen met Pasen de opstanding van Jezus vieren. Joden vieren ook Pasen (dit heet dan Pesach op zijn Hebreeuws). Dit valt meestal rond dezelfde tijd, maar zij houden zich met heel andere dingen bezig. De Tora is de joodse Bijbel en is in principe hetzelfde (er zijn wat verschillen in volgorde van hoofdstukken) als het Oude Testament uit de christelijke Bijbel. Maar waar de Bijbel doorgaat met het Nieuwe Testament, dat met de geboorte van Jezus begint, houdt de Tora hier op. Joden geloven niet dat Jezus de Messias was, dus heel dat opstandingsverhaal is niet aan hen besteed.
Wat vieren zij dan wel met Pesach? Pesach is de viering van de uittocht uit Egypte, het verhaal dat in Exodus beschreven staat. De joden leefden als slaven in Egypte, en hadden hier dus niet zo’n goed leven. God openbaarde zich aan Mozes en zei dat hij de joden uit Egypte zou leiden. Dus Mozes ging naar de farao om te vragen of ze de woestijn in mochten om met offers God te eren. Maar de farao wilde ze niet zomaar laten gaan. Daarom was er heel wat voor nodig om weg te komen, en zorgde God ervoor dat er allerlei plagen over het land kwamen (water werd bloed, sprinkhanenplaag, duisternis, kikkers…). Maar de farao gaf niet toe. De laatste plaag zou zijn dat alle eerstgeborenen in heel het land gedood zouden worden. De joden moesten het bloed van een schaap of geit op de deur smeren, zodat zij overgeslagen zouden worden. Verder werd die nacht in heel het land iedere eerstgeborene gedood. Hier werd de farao zo wanhopig van, dat hij de joden liet gaan. Maar omdat ze moesten haasten, was er geen tijd om brood te laten rijzen. Nu moesten ze dus ‘ongezuurde’ broden eten. “Zeven dagen zult gij ongezuurde broden eten; dadelijk op de eerste dag zult gij het zuurdeeg uit uw huizen verwijderen, want ieder die iets gezuurds eet, van de eerste tot de zevende dag, zo iemand zal uit Israël worden uitgeroeid.” En God zei er gelijk bij dat dit altijd herdacht moest worden, alle generaties lang.
En zo gebeurt het dus nog steeds. Ieder jaar een grote voorjaarsschoonmaak in de joodse huizen, want er mag dus nergens ook maar een kruimeltje brood te vinden zijn, zeven dagen lang.
Wel handig dat het Oude Testament hetzelfde is als de Tora, kan ik het zelf tenminste ook lezen. Dat Hebreeuws heb ik voorlopig nog niet onder de knie.
Qua niet-onderzoek heb ik het ook erg druk. Heel het weekend heb ik bezoek en moet ik dus helaas allerlei leuke dingen gaan doen die niks met mijn onderzoek te maken hebben. En gister heb ik met Pia en Brigitte een Gilmore-Girls marathon gehouden 😀 Omdat we allemaal geen tv hebben, missen we dit erg. Gelukkig heeft Brigitte de dvd-box met de eerste serie, dus dit hebben we even ingehaald door van half vijf ’s middags tot kwart voor één ’s avonds te kijken!!! Ik weet niet meer precies wat ik vannacht gedroomd heb, maar ze kwamen er geloof ik wel in voor…

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s