Antropologenwerk

Op verschillende websites van andere antropologen lees ik dat ze aan ‘hanging around’ doen, een typische antropologenmethode. Zo zie je veel en doordat je veel aanwezig bent raken mensen gewend aan je. Nou is dat leuk in al die verre, tropische landen, maar in een land met vergelijkbaar weer als in Nederland (lees: regen, regen, wind, regen) doe ik dat toch niet zo graag. Ben ik nu een hele slechte onderzoeker???
Daarentegen probeer ik dit jaar wel mijn participerende observatie te vergroten (en nee, niet door gekke hoedjes op te zetten). Ik ga oppassen op joodse kindjes en helpen met schoonmaken bij een joodse vrouw. Daarnaast ga ik vrijwilligerswerk doen in een joods rusthuis, in de hoop dat ik de mensen hier ook wat informatie kan ontfutselen. Helaas is niet alleen het weer hier slecht, het is ook moeilijk om zomaar wat vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze hebben namelijk een ‘bewijs van goed gedrag en zeden’ nodig. Op zich wel begrijpelijk want ze kunnen natuurlijk niet iedereen binnenlaten. Sowieso zijn ze bij alle joodse instellingen erg oplettend, en ik kan in aanraking komen met vertrouwelijke informatie. Ok dan, op internet opgezocht of ik aan zo’n bewijs van goed gedrag en zeden kan komen. Ik vond wel iets over een ‘verklaring omtrent gedrag’. Ik ga er vanuit dat dit voldoende is, dan maar geen zeden. Om dit aan te vragen had ik een handtekening en een stempel nodig van het rusthuis, ik kon het gelukkig wel opsturen zodat ik niet helemaal naar Utrecht hoef. En dan kan het nog eens zo’n twee tot vier weken duren! Straks is mijn onderzoek al voorbij voor ik daar kan beginnen 😦
Hoewel dit dus nog niet geregeld is, kon ik gistermiddag toch al even meehelpen, omdat ik er toch was. Er kwam een jongenskoortje zingen, als afsluiting van het Poerimfeest. Ik denk dat ze zo tussen de zeven en elf jaar waren. Ze zongen in het Hebreeuws dus ik kon er niks van verstaan, maar het is zo mooi om te zien hoe die kleine mannetjes hun best staan te doen daar, met hele serieuze blikken op hun gezicht. Voor de bejaarden uit het huis was het ook erg leuk, sommigen leefden helemaal op en zaten hard mee te klappen. Nu maar afwachten wanneer ik er echt kan beginnen…

Een gedachte over “Antropologenwerk

  1. Janny zegt:

    Niet te kinderachtig hoor Roos, gewoon een muts opzetten en een paraplu!Een verklaring van mij en papa over jouw goede gedrag en zeden is zeker niet voldoende?Groetjes,mama

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s