Poerim

Gisteravond was het dan zover, het Poerimfeest, ook wel het joodse carnaval genoemd. Dit is het meest uitbundige feest van het joodse kalenderjaar en dat was te merken ook. Eerst was er een dienst in de synagoge, waar het verhaal van Ester gelezen werd (wie hier niet mee bekend is moet de bijbel er maar even bijpakken :)). In de hal renden al wat verklede kindjes rond en boven waren o.a. Spidermans, prinsesjes, heksen en leeuwen te vinden. Een paar vrouwen hadden ook een gekke muts op. Iedere keer dat de naam Haman viel werd er herrie gemaakt met ratels en op de grond gestampt. Na de dienst was er een receptie in een andere zaal met wat eten en drinken.
Om tien uur begon er in de school waar ik al eerder geweest was ook een feest, waar ik mocht komen. Ik was al gewaarschuwd dat ik beter niet om tien uur al kon komen, want dan zou er toch nog niemand zijn. Ik was er dus rond kwart voor elf en toen was er al een aardig feestje. Iedereen was verkleed en aan het dansen en meezingen met de muziek. Het was echt een heel vrolijk gebeuren en iedereen had het duidelijk naar zijn zin! Ook met het verkleden waren sommigen erg origineel. Om een uur of één ben ik weggegaan, maar het feest zou nog doorgaan tot twee uur. Mét kleine kinderen erbij!
Vandaag ging het feest ook nog door, dus ik ben (samen met Brigitte) naar de joodse wijk gefietst, heb mijn fiets geparkeerd en ben rondjes gaan lopen. Er waren veel mensen op straat, waarvan vooral de kinderen en jongeren allemaal verkleed waren. Ook reed er een bus rond waar muziek uit kwam en het was een hele goede sfeer. Carnaval vind ik verschrikkelijk (al heb ik dat eigenlijk zelf nooit echt meegemaakt) maar dit vond ik juist weer heel leuk. Misschien omdat het zo’n contrast is met de gewoonlijk sobere levensstijl van de joden. Op deze dag zijn ze allemaal vrolijk en verkleed op straat te zien. Ook is het heel apart om de meeste volwassenen in hun donkere kleding te zien met een paar verklede kinderen aan hun hand. Ik kreeg er zelf in ieder geval ook een beetje een feestgevoel van en dat is natuurlijk nooit verkeerd!

2 gedachtes over “Poerim

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s