Wereldberoemd in Antwerpen

Vandaag werd ik gebeld, een nummer dat ik niet kende maar wel Belgisch. Wie zou dat nou kunnen zijn? Zou er iemand een afspraak af willen zeggen (dan zou er niet veel meer overblijven)? Doemscenario’s vlogen natuurlijk gelijk door mijn hoofd. Maar nee, de man aan de andere kant van de lijn was van een Antwerpse krant (ik weet niet meer of het de Gazet van Antwerpen was of een andere). Ik had een oproepje geplaatst in Joods Actueel, een Belgisch joods maandblad, of er mensen zijn die mij kunnen helpen bij mijn onderzoek. Hij had dit gelezen en vroeg zich af of hij een stukje over mijn onderzoek zou kunnen schrijven in de krant, omdat er volgens hem ook veel joodse mensen zijn die deze krant lezen. Voor hen, en ook voor de andere lezers, leek het hem interessant om hier iets over te schrijven.
Heel discreet, volgens de ethiek van de antropologie, zei ik dat ik niet wist of ik daaraan kan meewerken, vanwege de anonimiteit van mijn informanten e.d. Dat kon hij begrijpen, maar daar ging het hem ook niet zozeer om. Het leek hem vooral interessant om te weten hoe ik mijn tijd in Antwerpen ervaren heb en om dáár een artikeltje over te schrijven. Dus: de ervaringen van de Nederlandse antropoloog op onderzoek in het verre Antwerpen.
Over mijn ervaringen? Wil ik dit? Heb ik daar iets zinnigs over te zeggen? Ik onderzoek wel andere mensen, maar wil ik zelf ondervraagd worden? Gelukkig heb ik nog de tijd om hierover na te denken. Half mei belt hij me terug om het nog eens te vragen. Dan kan ik er wat meer over zeggen, omdat ik dan wat langer hier ben. Voorlopig hoop ik maar dat ik ook reacties krijg waar ik voor mijn onderzoek iets aan heb.

5 gedachtes over “Wereldberoemd in Antwerpen

  1. Dirk en Willy zegt:

    Waar je ook komt, je valt wel op. Je neemt er duidelijk de tijd voor om een en ander op te schrijven, je verslagen zullen wel dik worden (maar wel leuk leesbaar).

  2. Simone zegt:

    Herriner je het boekje “Mad Dogs, Englishmen and the errant Anthropologist nog? Raybeck bescrfijft hierin dat veel zaken verkeerd lopen tijdens zijn velwerk, oftewel: “things go awry” het is dus heel normaal dat het niet allemaal gaat zoals je zou willen, maar uiteindelijk omt het bij jou net als bij Raybeck (natuurlijk) allemaal goed! liefs

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s