In de war?


Gisteravond was dan mijn bezoek aan de synagoge. Tenminste, dat dacht ik. Een kwartier voor ik weg wilde gaan bedacht ik me opeens dat het ook wel eens zaterdagochtend zou kunnen zijn. Er is namelijk vaak een dienst op vrijdagavond en zaterdagochtend. Toen begon ik te twijfelen en kon ik helemaal niet meer herinneren wat mij gezegd was. En omdat ik me al een paar uur zenuwachtig had zitten maken, moest ik natuurlijk wel gaan. Ik had mijn synagoge-outfit al aan, dus ik kon zo vertrekken. Mijn fiets parkeerde ik bij het Centraal Station en de rest ging ik lopen, dat leek me wel zo netjes tegenover al die mensen die niet mogen fietsen. Hoe dichter ik bij de synagoge in de buurt kwam, hoe meer mensen ik verwachtte te zien. Ik zag af en toe wel een groepje van twee of drie joodse mannen of vrouwen, maar meer niet eigenlijk. De synagoge zelf was donker en het rolluik zat voor de deur. Geen dienst dus 😦 Dat was dus mijn Sjabbat-avontuur van de vrijdag.
Maar gelukkig was er nog een dag. Zaterdagochtend om kwart voor 8 opstaan, omdat de dienst om kwart voor 9 al zou beginnen. Nu verwachtte ik helemaal meer mensen te zien in de buurt van de synagoge, omdat het gisteravond niet zo was. Weer bleef het bij een paar groepjes mensen. Gelukkig was hij nu wel open en stonden er twee mannen buiten. Eigenlijk had ik een briefje nodig van de vrouw die had gezegd dat ik mocht komen, als bewijs, omdat er zo vaak andere mensen komen. Maar toch mocht ik naar binnen. Volgens deze mannen was ik wel te vroeg, want het zou pas vanaf 9 uur beginnen. Dat verklaarde de niet-drukte.
Ik moest boven gaan zitten, want daar is de plaats voor de vrouwen. Er was inderdaad nog niemand en pas een kwartier later kwam er nog iemand. Heel langzaam kwamen er wat meer vrouwen, maar erg druk werd het niet. Wel bleven er tot na 11 uur mensen komen, er was dus blijkbaar niet een bepaalde begintijd. Voor de rest was het me niet echt duidelijk wat ik moest doen. Soms gingen mensen staan, dan weer zitten. En alles gebeurde in het Hebreeuws, waar ik dus niks van versta. Af en toe ging ik ook maar staan en dan kon ik over de balustrade heenkijken, zodat ik kon zien wat er beneden gebeurde. Mannen met gebedskleden die aan het bidden, zingen en praten waren. Omdat ik er niks van volgde, ik het niet snapte, en alleen maar wat kon zien als ik ging staan vond ik het wel een beetje lang duren. En als je binnen een half uur al naar de w.c. moet is ruim 3 uur ook erg lang! 🙂 Ik heb ook niet echt iemand gesproken, maar dag ging niet echt…
Natuurlijk doe ik ook nog andere dingen. Donderdagavond hadden ze van ESN een cocktailparty georganiseerd. Was wel gezellig. En vrijdagmiddag ben ik met Pia en Brigitte naar de IKEA geweest. Zij hadden wat spullen nodig, omdat ze natuurlijk van wat verder komen en geen auto vol hebben kunnen stoppen met al hun zooi. Brigitte zou haar fototoestel meenemen, maar dat was ze helaas vergeten. Dus nog geen foto’s! (foto hierboven is van de cocktailparty) Wel hebben we lekker Zweedse gehaktballetjes gegeten, ik was vergeten dat die zo lekker zijn 🙂 Eigenlijk hoort bij een IKEA-bezoekje ook een hotdog, maar ik zat nog vol dus helaas. Misschien de volgende keer weer.
Oh ja, op mijn kot is het natuurlijk altijd party 🙂 Dus wie mee wil doen moet het maar even laten weten!

2 gedachtes over “In de war?

  1. Simone zegt:

    Hmm misschien een cursus hebreeuws dr bij gaan volgen?? hoe gaat het trouwens met je ‘joodse’ vak of heb je dat nu nog niet?liefs simone

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s