Romi Goldmuntz Synagoge

Helaas voor jullie, mooi voor mij (in dit geval dan) loop ik nog een beetje achter en houd ik nog van de charme van analoge camera’s. De spanning van het ophalen van je vers afgedrukte foto’s is natuurlijk niet te evenaren door een druk op de knop waarmee je direct het resultaat ziet. (Het feit dat de aanschaf van een modern digitaal geval het bezit over een bepaalde hoeveelheid monetaire middelen vereist laat ik hier maar even buiten beschouwing.) Genoeg hierover 🙂
Vanochtend heb ik een bezoekje aan de Romi Goldmunt Synagoge gebracht. Hier werden in 1941 de banken, Torah-rollen en heilige boeken op straat gegooid en alles werd in brand gestoken. Hiermee begon voor Antwerpen eigenlijk de Sjoah (Holocaust). In 1954 werd de synagoge heringewijd, waarvan in 2004 de 50e verjaardag gevierd werd. Hier is een boekje over gemaakt wat ik gekregen heb, dus ik heb weer wat te lezen. Om tien uur begon de ‘rondleiding’ die eigenlijk alleen bestond uit een korte uitleg over de symbolen in de synagoge en het joodse leven. De vrouw die vertelde had een sterk Frans accent (veel joden in Antwerpen hebben Frans als eerste taal) maar ze was wel duidelijk te verstaan. Ze ratelde haar verhaaltje in rap tempo af, dus je moest goed opletten om het goed te kunnen volgen. Helaas was er een schoolklas met pubers die over het algemeen niet erg geïnteresseerd waren, dus er kwamen nogal eens wat vervelende opmerkingen naar voren. Ik vond het wel interessant. Al had ik veel van de dingen die ze vertelde al wel gelezen, toch kreeg ik nog wel wat nieuwe dingen te horen. De synagoge zag er ook erg mooi uit, met gekleurde glas-in-loodramen. Vandaag scheen toevallig net de zon, dus dat gaf mooie gekleurde vlakken op de muren.
Na haar verhaaltje van een half uur, ging de schoolklas weer weg. Ik kreeg nog even de tijd om in een ander zaaltje wat vragen te stellen. Ik had me niet heel goed voorbereid omdat ik niet wist dat ze daar nog tijd voor zou hebben, maar ik had wel een paar vragen opgeschreven. Helaas kwam er halfin nog iemand binnen die wat dingen over de synagoge wilde weten, waardoor hij ook wat tijd in beslag nam.
Ik heb nog wel gevraagd of ik bij een sjabbatdienst in de synagoge aanwezig kan zijn, en volgens haar kan ik gewoon komen! Ze raadde me aan om deze vrijdag te komen, omdat het de inwijding van een nieuwe maand is, dan zijn de gebeden extra mooi. Ik zal er niks van kunnen volgen omdat het in het Hebreeuws is, maar dat maakte volgens haar niet uit. Ik moet wel een rok aan, en ik mag niet schrijven; op sjabbat mag er niks gedaan worden dat maar enigszins op werk lijkt. Niet koken, niet fietsen, zelfs geen elektronische apparaten gebruiken. Op het poerimfeest, voor ik naar de school ga, kan ik volgens haar ook nog naar een dienst in de synagoge komen. Dat gaat goed dus! Al denk ik dat ik wel erg bekeken zal worden, als vreemde daar…

3 gedachtes over “Romi Goldmuntz Synagoge

  1. Ernst zegt:

    [i]”op sjabbat mag er niks gedaan worden dat maar enigszins op werk lijkt”[/i]Was het ook niet dat Jezus werd beschuldigd van werken omdat hij een graanstengel plukte toen hij rustig aan het wandelen was op sjabbat?

  2. Simone zegt:

    hmm moet je wel uitkijken tijdens het participerend observeren, want da’s natuurlijk wel een beetje werk, niet teveel rondkijken en meedoen dus…

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s