School


Vandaag had ik dan de eerste afspraak voor mijn onderzoek. Ik moest om drie uur op een joodse school zijn, waar ik een gesprek met de directeur en de rabbijn zou hebben. Het is een school waar ‘normale’ lessen gegeven worden en daarnaast door de rabbijn ook joodse lessen, zoals Hebreeuws en godsdienst. Bij de ingang van de school hangen camera’s en je kunt ook niet naar binnen zonder aan te bellen. Als je binnenkomt zitten daar gelijk twee mannen van de beveiliging, zodat er geen ongewenste bezoekers binnen kunnen komen. Deze beveiliging is er (denk ik) omdat er weleens aanslagen zijn geweest op een joodse school in Antwerpen en het antisemitisme is ook opgelaaid met de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Niet erg uitnodigend dus (ik was er al eens langsgelopen en toen durfde ik niet aan te bellen), maar helaas blijkbaar wel nodig.
Ik was iets te vroeg (ja dat is ook mogelijk bij mij) en de directeur was nog in bespreking, dus ik moest even wachten in het kantoor van de administratie. Hij belde ook nog eens voor de zekerheid op iemand om te vragen of het klopte dat ik daar was. Maar verder was van al deze beveiligingen gelukkig niet veel te merken. De directeur en de rabbijn en ook de man van de administratie waren erg behulpzaam en aardig. Toen ik de man die daar zat had verteld dat ik onderzoek kom doen naar joodse feestdagen liet hij gelijk wat informatie hierover uitprinten. Wel werd door de directeur en toen even later de rabbijn binnenkwam ook door hem, direct gevraagd waarom ik dit onderwerp gekozen heb. Omdat ik zelf niet joods ben, kon ik alleen zeggen dat het interessant is en dat Antwerpen bekend staat om de grote joodse gemeenschap, maar gelukkig vroegen ze er verder niet echt over door.
Binnenkort, 4 maart is het Poerimfeest, dit wordt wel vergeleken met carnaval. De kinderen gaan dan ook verkleed en tijdens deze dag mag er gedronken worden, wat volgens de rabbijn dan ook gelijk goed gedaan wordt. Hij gaf me dus als tip om op of rond deze dag gewoon buiten in de joodse wijk rond te lopen omdat er dan al genoeg te zien valt. Op zaterdag 3 maart wordt het feest ’s avonds al op school gevierd en dan mag ik ook komen!!! Niet verkleed denk ik (al moet ik maar wel een rok aan doen dus een beetje verkleed toch wel), maar wel goed dat ik mag komen! Op 1 maart heb ik eerst nog een afspraak met de rabbijn om hem te interviewen en daarna dus een vette party! Ik ben benieuwd!

6 gedachtes over “School

  1. Lennert zegt:

    Ja Roos, waarom heb je dat onderwerp eigenlijk gekozen? Of wist je van te voren al dat je dan aan meer feesten deel zou kunnen nemen?

  2. Nienke zegt:

    Hee Rosanne!nou het gaat allemaal heel voorspoedig zo te horen!En wat een spannende verhalen allemaal 😀 Veel plezier nog en misschien kom ik nog wel’n keertje buurten..Groetjes!

  3. Yvon zegt:

    Wiehie nu al meer vorderingen en contacten dan in een paar weken in Santa Lucia..! Ongekend rosanne..;) Maar vanaf nu ga ik nie meer vergelijken.. k Hoop op geniale onderzoeksresultaten en leuke feestjes!X P.S.: als je nog wilt dat ik langskom, zou ik die tip aan de politie nog maar even voor je houden als ik jou was.. 😛 Sowieso handig om te wachten tot ze er een beloning voor uitreiken… gratis zwemabonnement ofzo.. 😀

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s