Spannende mensen

Mensen kunnen heel anders zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Zo kunnen ze lief lijken en ondertussen een kreng zijn, verborgen talenten hebben of zelfs… GEVAARLIJK zijn. Zonder hier ook maar iets van te laten merken. Neem nou Israel, een jongen die we hier hebben leren kennen. Op een dag liepen we naar het dorp en reed er iemand langs die vroeg of we mee wilden rijden. Helaas was dit niet zomaar uit liefdadigheid; hij had een Engelse brief en vroeg of wij die voor hem konden vertalen. Natuurlijk wilden wij dat wel doen. Het bleek iets meer dan een brief te zijn, het was een heel contract. Maar goed, verder is dat allemaal nog niet zo boeiend. Hij doet altijd erg aardig tegen ons, al vinden wij hem wel een beetje irritant. Toch is er niks aan hem te zien of te merken, dat hij anders is dan ‘normale’ mensen ofoz. Tot we er achter kwamen dat hij een coyote is. Coyotes zijn mensen die zo vriendelijk zijn om andere mensen te ‘helpen’ illegaal naar Mexico of de VS te komen, zodat ze hier kunnen gaan werken om een fortuin te verdienen. Dat het bij de Mexicaanse grens nogal gevaarlijk is maakt ze niet uit, en dat die mensen dagenlang door de woestijn moeten lopen zonder precies te weten waar ze heen moeten ook niet. Als zij hun geld maar binnen krijgen, wat meestal ook geen gering bedragje is. Nu is dat nog niet alles, we hoorden ook nog dat hij ooit heeft samengewerkt met een man. Deze man was ook geen lieverdje, want die is opgepakt omdat hij iemand heeft laten omleggen. En onze vriendelijke Israel gaat gewoon door met dat werk en doet of er niks aan de hand is. Wat een aardige jongen is het toch…
Daarnaast hebben we nog Felipe, de man uit ons gastgezin. Hij kan soms wel een beetje eng overkomen, maar is verder altijd erg aardig. Pas geleden hebben we van Ron (onze Nederlandse contactpersoon hier) te horen gekregen dat hij denkt (we weten het dus niet helemaal zeker) dat Felipe in de oorlog bij de burgermilitie heeft gezeten. Dit zegt waarschijnlijk niet veel mensen iets, dus zal ik het even uitleggen. In Guatemala heeft 36 jaar lang een burgeroorlog gewoed, die in 1996 ten einde is gekomen. Deze oorlog was er een van de guerrilla’s tegen de regering. De regering werd gevormd door het leger, dat niet zo aardig was voor de inheemse bevolking. De guerrilla’s bestonden uit inheemse mensen die het hier niet mee eens waren en dus tegen het leger in opstand kwamen. Het leger viel de inheemse dorpen binnen en moordde soms hele dorpen uit; want, als je inheems bent, ben je het natuurlijk wel eens met de guerrilla’s. Als het dorp niet helemaal uitgemoord werd, werd een deel van de mannen aangewezen die dan aan de kant van het leger moesten vechten, dit is de zogenaamde burgermilitie. Dus wie weet hoeveel mensen onze aardige Felipe heeft afgeslacht… Natuurlijk hoor je hier van deze mensen niks over en dat is misschien maar beter ook.
Soms is het beter om de geheime kanten van mensen niet te kennen. Dan zou het waarschijnlijk heel wat moeilijker zijn om iedereen nog zo aardig te vinden…

3 gedachtes over “Spannende mensen

  1. Bootje zegt:

    Zozo… je moet maar uitkijken Roos! Nog even en dan ben je weer in het ogenschijnlijk redelijk veilige Nederland… Sorry dat ik niets zei op msn trouwens, maar ik zat lekker op het dak in het zonnetje. Fijne Pasen!!! Liefs en dikke kus! Bo

  2. Nienke zegt:

    Heej! We hebben je gemist joh, op de flakkeese dagen! maar je komt alweer snel naar huis he? en doe voorzichtig daar met die spannende mensen 😉 groetjes en tot snel! Nienke

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s