Voorlichting ook hier

Hoe is het toch mogelijk, zelfs in het kleinste gehucht, ergens ver weg in Guatemala, kun je zo onverwacht nog Nederlanders tegenkomen! Vorige week was ik met Roos-Marie naar de middelbare school gegaan, om een leraar te onderwerpen aan ons vragenvuur. Toen we even moesten wachten tot hij eraan kwam, hoorde ik opeens naast me: ‘Hola, de donde son?’ Wij: ‘Holanda.’ ‘Ok, dat dacht ik al wel toen ik jullie zag.’ Stond er opeens een blonde Nederlandse jongen met lange dreads naast ons. Was dat even een belevenis. Hij bleek hier in dit dorp te zijn omdat hij meewerkt aan een project voor HIV/Aids-voorlichting. Ze gaan in verschillende dorpen scholen langs om daar op een leuke manier over te brengen hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze ziekte. Aan het eind van de dag geven ze een clownshow. Hij vroeg of we daar ’s middags naar zouden komen kijken en dat wilden we natuurlijk wel. Weer wat vermaak in het dorp. We vroegen ons wel af hoe ze dat zouden gaan uitbeelden, omdat ze hier niet zo ‘vrij’ zijn als in Nederland. Praktisch iedereen is hier zwaar gelovig. Zijn ze katholiek, dan hangen ze natuurlijk zwaar aan de paus die zegt dat er gaatjes in condooms zitten; zijn ze evangelisch, dan worden ze waarschijnlijk financieel gesteund door de VS, die er nou ook niet bepaald bekend om staan dat ze voorstander van het gebruik van voorbehoedsmiddelen zijn. Dat was dus wel even spannend. Daarnaast zaten er ook veel erg jonge kinderen in het publiek, van een jaar of 5 of nog jonger. Dat is natuurlijk wel wat aan de vroege kant voor zulke zware kost.
Wij wachtten dus in spanning af wat er zou gaan gebeuren. Eerst werden er wat standaard clowns-acts opgevoerd, om het publiek aan het lachen te krijgen. Daarna gingen ze over op het thema waar het allemaal om draaide: hoe kun je Aids krijgen en hoe kun je het voorkomen? Eerst gingen ze van alles uitbeelden waarvan sommigen denken dat je het kan krijgen, terwijl dat niet zo is, bijvoorbeeld uit hetzelfde bord eten en naar dezelfde w.c. gaan. Later moesten ze natuurlijk ook gaan uitbeelden hoe je het wel kan krijgen. Hoe zouden ze dat nou gaan aanpakken? Eerst kwamen de gebruikte naalden aan bod, maar na een tijdje moesten ze toch overgaan op het seksuele gedeelte. En dat voor die kleine kindjes en ouders die er vast niet om konden lachen… wij wachtten met spanning af. Uiteindelijk was het zo dat een jongen en meisje elkaar wel erg leuk vonden en naar een hotel gingen. Ze gingen achter een doek zitten dat het hotel moest voorstellen en dat doek ging nogal heen en weer. Ook werden er af en toe wat kledingstukken naar buiten gegooid. Na afloop staken ze hun hoofd omhoog en zuchtten uit: ‘Que rico!’
Om uit te beelden hoe je kan voorkomen dat je Aids krijgt, kwam er een levensgroot condoom op en ze gingen zelfs op een kegel voordoen hoe zo’n ding nou werkt. Na afloop weren er foldertjes en gratis condooms uitgedeeld (er waren ook een paar oude opaatjes die het erg geinteresseerd stonden te lezen :)). Het applaus viel een beetje tegen en wij waren dan ook zo’n beetje de enigen die wel stonden te klappen. Werden we natuurlijk gelijk weer aangekeken :/ Ik vroeg me af of ze nou niet vaak boze ouders op zich afkregen en dit blijkt ook wel regelmatig te gebeuren. En dat het applaus niet overweldigend is schijnt ook wel normaal te komen. Wel jammer, want ze deden het erg leuk. Maar in zo’n land als hier is het natuurlijk nog erg moeilijk om open te praten over zulke dingen, ik vraag me dan ook af in hoeverre het helpt…
Voor de rest… het zit er alweer bijna op. Nu de tijd zo begint te dringen, besef ik me opeens hoeveel ik nog moet en wil doen en weet ik niet of dat allemaal nog gaat lukken. Deze week zijn we in Antigua, om de processies van de Semana Santa (heilige week voor Pasen) te bekijken. Het schijnt in deze week altijd enorm druk met toeristen en zakkenrollers te zijn, dus dat zal nog wat worden. En de week erna is de laatste week… dan moet alles afgerond zijn. En dan gaan we naar Mexico!!!
Tot snel weer allemaal!

Een gedachte over “Voorlichting ook hier

  1. Liselot zegt:

    Hee Roos!! Ik ben blij dat er toch weer een stukje van je is verschenen….ik was al wat bezorgd en nieuwsgierig wat je allemaal aan het doen bent daar! Veel plezier op je korte paasvakantie en zet hem op he met je onderzoek :)! Liefs!!!

Reageren? Dat mag.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s